Gazdaság

Sokaknak jelent segítséget a törlesztési moratórium

Legtöbben a jelzálogkölcsönöket és a hitelkártyákat fizetik vissza változatlan formában, és folyamatosan változtatható, mikor akarnak élni az érintettek a lehetőséggel

Az érintett ügyfelek átlagosan több mint hatvan százaléka él a törlesztési moratórium lehetőségével, a fennmaradó hányaduk nyilatkozott arról, hogy változatlan formában folytatja a törlesztést – derül ki a lapunknak nyilatkozó pénzintézetek válaszaiból. Van olyan bank, ahol a vállalati hitelek ennél magasabb arányát törlesztik változatlanul.

Sokaknak jelent segítséget a törlesztési moratórium
Leginkább online formában jelezték az ügyfelek fizetési szándékukat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A fizetési haladék kapcsán az elmúlt időszakban kiemelkedő volt az érdeklődő ügyfelek száma. Ismert, a moratóriumot azok is igényelhetik az év végéig, akik arról nyilatkoztak, hogy továbbra is az eredeti feltételek szerint törlesztenék hiteleiket.

A moratórium bejelentésének időpontjától, március 19-től a kormányrendelet értelmében automatikusan felfüggesztették a bankok a törlesztőrészletek beszedését, ez a csoportos beszedési megbízásokra is igaz. A Takarékbank lapunkat arról tájékoztatta, hogy nem szükséges külön nyilatkozni a továbbfizetésről, elegendő a törlesztőrészletet a hiteltörlesztésre szolgáló számlára tovább fizetni. Április 30-ig mintegy nyolcvanezer nyilatkozatot nyújtottak be az ügyfelek a továbbtörlesztésről. A pénzintézet felhívta a figyelmet, hogy akár hónapról hónapra is megváltoztatható, mikor kívánnak élni az érintettek a moratóriummal.

Ennél a pénzintézetnél általánosságban az ügyfelek jelentős részének csak egy hitele van, de azok, akiknek több van és nyilatkoznak, jellemzően valamennyi hitelük törlesztését folytatják. Itt videóbankos nyilatkozattételi lehetőség is van.

A lakossági hitelekkel rendelkező ügyfelek közül több mint 340 ezren tettek nyilatkozatot arról, hogy nem szeretnének élni a moratóriummal, ami negyven százalék feletti arányt jelent a március 18-ig folyósított hitelügyletekből – válaszolta lapunk megkeresésére az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya. Túlnyomó részben online jelezték az ügyfelek fizetési szándékukat, a pénzintézet ezt a nyilatkozattételi formát ajánlja. Ők is kiemelték, aki él a morató­riummal, nem kell külön nyilatkoznia. Azok az OTP-ügyfelek viszont, akik nem élnek a lakossági hiteltörlesztésekre vonatkozó fizetési haladékkal, de a nyilatkozatukat követően a későbbiekben háztartásuk bevételében kedvezőtlen változás történik, és úgy döntenek, mégis felfüggesztik hiteleik törlesztését, ők is visszaléphetnek a moratóriumba, és igénybe vehetik a fize­tési haladék lehetőségét, de erről szintén nyilatkozniuk kell.

Az MKB Bank megkeresésünkre azt válaszolta, mind lakossági, mind vállalati oldalon harminc százalék körül alakul a nyilatkozók száma, azaz akik nem kérik a moratóriumot, és továbbra is fizetni szeretnék hiteleiket. Jelentős számú új bejelentésre már nem számítanak. Fontos, hogy mindenkinek jár, és annak kell nyilatkoznia, aki fizetni szeretné – tették hozzá. Náluk nem jellemző, hogy az ügyfelek szerződésenként döntenének a morató­rium alkalmazásáról.

A Budapest Banknál viszont már jellemzőbb a kölcsönönkénti döntés, a pénzintézet több hitellel rendelkező ügyfelei közül van, aki nem minden termék esetében él a morató-rium lehetőségével. A Budapest Bank azt is írta, a jelzálog- és autóhitelek esetében is kiemelkedően sokan folytatják a törlesztést náluk, május 4-én a jelzáloghitelek esetében több mint hatvan, az autófinanszírozás esetében pedig közel 75 százalék a nyilatkozó ügyfelek aránya. A vállalati ügyfelek közül jelenleg az ügyfelek fele az eredeti szerződése szerint kíván tovább törleszteni. Ők arra számítanak, hogy egyre több ügyfél törleszti majd kölcsöneit az eredeti formában, de vannak olyan termékek, ahol az ügyfél nem feltétlenül tesz nyilatkozatot, azonban folytatja a törlesztést, ilyen például a személyi kölcsönök egy része vagy a hitelkártya.

A CIB Banknál hitelterméktől függően a lakossági ügyfelek negyven-ötven százaléka él a morató­rium alól való kilépés lehetőségével. Arányaiban legtöbben a jelzáloghitelek és a hitelkártyák esetében kérték, hogy tovább fizethessék hitelüket. Úgy látjuk, lesznek ügyfelek, akik ezután jelzik majd kilépési szándékukat a moratórium hatálya alól, és olyanok is, akik visszalépnek a moratóriumba, ha romlanak a kilátásaik – tették hozzá válaszukban. Elenyésző viszont azoknak a száma, akik hitelenként döntenének a továbbfizetésről. Lakossági ügyfeleink esetében nincs csoportos beszedési megbízással törlesztett hitel – hívták fel a figyelmet. Azoknál, akik élnek a moratóriummal, a törlesztéseket a rendeletnek megfelelően automatikusan szüneteltetik, fontos viszont, hogyha valaki korábban állandó átvezetési/átutalási megbízást adott meg a törlesztőrészletek rendezésére, akkor azt vissza kell vonnia.

Kapcsolódó írásaink