Gazdaság

Jönnek a vírus gazdasági statisztikái

Hétindító. Állástalanok hada a tengerentúlon

A márciusi és áprilisi, illetve az első negyedéves makrogazdasági adatokban már masszívan meglátszanak a koronavírus-járvány hatásai hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Fontos makrogazdasági adatok jelennek meg ezen a héten, amelyekből már kiolvasható, hogy mit jelentett a magyar gazdaságnak a koronavírus-járvány. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közli a márciusi ipari termelés részletes adatait. Márciusban 5,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ebben az időszakban ugyanis már jelentős volt a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása. Csütörtökön teszi közzé a KSH a márciusi építőipari eredményeket, itt azonban még nem lehet lényeges lassulásra számítani tavalyhoz képest. Mint azt Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője közölte, februárban még emelkedés volt – 2,7 százalékos év/év alapon –, és a járvány kedvezőtlen hatása csak a hónap közepe felé jelentkezhetett, így az is lehet, hogy pozitív marad a mérleg.

Az elemző hozzátette, hogy az április viszont már masszívan negatív lesz. Pénteken jelenik meg a bruttó hazai termék (GDP) első negyedéves eredménye: itt összességében az erős január és február miatt kétszázalékos is lehet a növekedés. Márciusban viszont már visszaesett az ipar és a kiskereskedelem, ami a GDP-adatokra is hatással volt. A tavalyi utolsó negyedévben egyébként 4,5 százalékkal növekedett a magyar gazdaság.

Az Amerikai Egyesült Államokból kedden áprilisi inflációs adat érkezik, itt arra lehet számítani, hogy az üzemanyagok árcsökkenése miatt 1,5-ről 0,5 százalékra lassul az áremelkedés üteme. Csütörtökön jön ki a heti munkaerőpiaci jelentés, itt arra lehet számítani, hogy kétmillióval több volt az előző heti állástalan, de ez az ütem lassul. Áprilisban viszont tízszázalékos lehetett az amerikai munkanélküliség. Ugyancsak tíz százalékkal csökkenhetett hó/hó alapon az ipari termelés áprilisban, míg márciusban 5,4 százalékos volt.

Az eurózónában szerdán jelenik meg a márciusi ipari termelés, itt év/év alapon szintén tízszázalékos lehet a visszaesés. Az első negyedév GDP adatait előzetesen már közölte az Eurostat, amely szerint 3,3 százalékkal csökkent az eurózóna gazdasága, pénteken viszont a hivatalos és részletes jelentés jön ki. Ugyanezen a napon jelenik meg a német első negyedéves GDP, itt kétszázalékos visszaesésére lehet számítani. Kínából kedden jön áprilisi inflációs adat, továbbá az ipari termelésről: előbbi a márciusi 4,3-ról 3,7 százalékra csökkent, utóbbinál év/év alapon 1,5 százalékos növekedésre lehet számítani, ugyanakkor hat százalékkal csökkenhetett a kiskereskedelmi forgalom.

Kapcsolódó írásaink