Gazdaság

A bértámogatást igénylők száma megtízszereződött

Az Orbán-terv jelentős része a munkahelyek védelmére és újak teremtésére összpontosít, a cél, hogy mielőbb mindenki álláshoz jusson, ha kell, állami segítséggel

A kormány által lehetővé tett jövedelempótló támogatást eddig legnagyobb részt mikrovállalkozások igényelték.

A bértámogatást igénylők száma megtízszereződött
Schanda Tamás szerint fontos az adócsökkentés és a kedvezményes hitellehetőség
Fotó: MTI/Kormany.hu/Botár Gergely

Egy hét alatt majdnem megtízszereződött a kormányzat által kínált bértámogatást igénylők száma, ami azt mutatja, hogy a cégek és a munkavállalók alkalmas eszköznek tartják ezt a válság okozta átmeneti problémák megoldására – közölte tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján. Schanda Tamás elmondta: a múlt pénteki adatok szerint 3953 munkáltató igényelte közel 54 ezer dolgozó részére a kormányzati bértámogatást. A kormányhivatalok rendkívül gyorsan, nyolc munkanapon belül döntenek az igénylésekről – tette hozzá.

Kifejtette: 2010-ben a nemzeti, polgári kormány munkaalapú gazdaságot és társadalmat, és tíz év alatt egymillió új munkahely teremtését ígérte. Ez a célkitűzés teljesült, a koronavírus, illetve annak gazdasági következményei azonban „pusztító hatással vannak a munkaerőpiacra is”, emberek, családok megélhetése került veszélybe. Az elmúlt évtized bizonyította, hogy a magyarok munkából akarnak és tudnak megélni, a kormány álláspontja ezért továbbra is az, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg kell védeni, amennyit pedig a vírus mégis elpusztít, annyit létre kell hozni – hangsúlyozta a távirati iroda beszámolója szerint.

Schanda Tamás közölte: eddig 163 064 ember kért munkanélküli segélyt vagy jövedelempótló támogatást, mert nincs munkája. Az a cél, hogy ők is mielőbb munkához jussanak, „ha nem a vállalati–piaci szektorban, akkor az állam segítségével”.

Az Orbán-terv jelentős része a munkahelyek védelmére és újak teremtésére összpontosít. Bértámogatást kínál, hogy a munkaadók meg tudják tartani a veszélyeztetett munkaerőt, de adócsökkentés is szolgálja a munkahelyek védelmét, nullaszázalékos hitelt kaphatnak a vállalkozások, illetve felfüggesztette a hiteltörlesztési kötelezettséget – sorolta.

Ismertetése szerint a járvány kezdete óta a kamarákkal és a szakmai szervezetekkel folyamatos az egyeztetés az egyes szektorok esetében szükséges lépésekről, így dolgozták ki a bértámogatás rendszerét is.

Az igényekből nagyjából minden negyedik Budapestről és Pest megyéből érkezett, ezt Hajdú-Bihar megye és a dél-alföldi régió követi, ez utóbbiból kiemelten Bács-Kiskun megye – közölte Schanda Tamás. Az igénylő vállalatok és munkavállalók közel harminc százaléka a kereskedelem, 13,5 százaléka a feldolgozóipar, 13 százaléka pedig a járvány által erőteljesen érintett szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén tevékenykedik. A támogatási kérelmeket benyújtó vállalatok hatvan százaléka mikro-, 26 százaléka kis-, tíz százaléka közepes vállalkozás, mintegy négy százaléka nagyobb cég. A munkavállalók száma azonban ezzel ellentétes képet mutat, többségük nagyvállalatoknál dolgozik. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a bértámogatást akkor lehet igénybe venni, ha a munkáltató nem tudja teljes munkaidőben foglalkoztatni dolgozóit.

Kapcsolódó írásaink