Gazdaság

Júliustól 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó

Július elsejétől 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke - közölte a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára csütörtökön a parlamentben.

Júliustól 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó
Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára
Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Izer Norbert elmondta, a törvényjavaslat elfogadásával a kormány a vállalkozásokat segítené a járványügyi veszélyhelyzet okozta gazdasági visszaesésből történő kilábalásban; a szociális hozzájárulási adó csökkentésével idén 160, jövőre pedig több mint 330 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

Kiskereskedelmi adóval bővül a magyar adórendszer
 

Régi-új adónemmel, a kiskereskedelmi adóval bővül a magyar adórendszer, ami a korábbi ágazati különadóhoz hasonlóan szintén elsősorban a nagyvállalkozásokat terheli majd - közölte Izer Norbert. Az államtitkár a kormány kiskereskedelmi adóról szóló törvényjavaslatának vitájában elmondta, az előterjesztésben szereplő közteher előképe 2010 és 2012 között már működött: ez volt az ágazati különadó, amelynek egyik része a bolti kiskereskedelemre vonatkozott, és hasonlóan a mostani javaslatban foglaltakhoz, szintén elsősorban a nagyvállalkozásokat terhelte.

Közölte: a mostani törvényjavaslat előzménye, hogy a kormány rendeletben már hatályossá tette azonos tartalommal a kiskereskedelmi adót, aminek bevétele a járvány elleni védekezési alapjába tartozik. Ezt a már létező adót a jelen javaslat is figyelembe veszi, így a törvény hatályba lépése a kihirdetést követő nap lesz, és a javaslat az adóösszeg maghatározásánál is a számításba veszi azt, hogy a kormányrendelet hatálya alatti időszakra már kell adót fizetni - tette hozzá.

smertetése szerint 500 millió forint árbevételig az adó mértéke 0 százalék lesz valamennyi vállalkozás számára, az e küszöbérétéket meg nem haladó vállalkozásoknak sem bevallási, sem adófizetési kötelezettsége nem lesz.

Felidézte, hogy a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán megkötött 2016-os megállapodás értelmében 2017 óta folyamatosan csökken a szociális hozzájárulási adó. Az adó mértéke 2016-ban 27 százalék volt, jelenleg 17,5 százalék - tette hozzá.

Szerinte az adócsökkentés után Magyarország a munka közterheit nézve is az EU élvonalába kerül.

Kitért arra, hogy a szociális hozzájárulási adó kulcsának csökkentésével változik a kedvezmények mértéke is: teljes, illetve az adó ötven százaléka alóli kedvezményt lehet igénybe venni.

Hozzátette: ennek köszönhetően a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű munkavállalók, például a munkaerőpiacra újonnan belépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a szakképzettséggel nem rendelkezők foglalkoztatásához továbbra is jelentős kedvezményeket nyújt a kormány.

Értékelése szerint kedvezően módosulnak a kisadózó vállalkozás tételes adójára (kata) vonatkozó szabályok is változatlan adófizetési kötelezettség mellett.

Izer Norbert elmondta, a főállású kisadózó által igénybe vehető pénzbeli ellátások, például a gyet, vagy a táppénz alapja is emelkedik. Az 50 ezer forintos tételes adó megfizetése esetén 98 100 forintról 102 ezer forintra, a magasabb mértékű, 75 ezer forintos tételes adó megfizetésekor 164 ezerről 170 ezer forintra emelkedik az ellátási alap - részletezte.

A szociális hozzájárulási adó kulcsának csökkentése miatt az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai is módosulnak: a kifizetőt terhelő ekho 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken - közölte.

Izer Norbert szerint a beruházások ösztönzésére hathat az a szabály, hogy a következő négy évben a magyarországi beruházást tervező cégek esetében a beruházásra fordítani kívánt nyereség akár teljes társaságiadó-mentességben is részesülhet.

A fejlesztési tartalékot a jelenlegi szabályok szerint az adózás előtti nyereség összegének feléig lehet igénybe venni, a módosítással a teljes nyereségre igénybe vehető ez a kedvezmény azzal, hogy a beruházásra félretett összeg nem haladhatja meg továbbra sem a 10 milliárd forintot - részletezte.

Kitért arra is, a kisvállalati adókulcs a szociális hozzájárulási adó csökkentésével összhangban a jelenlegi 12 százalékról 11 százalékra csökken.

Elmondta, a bankok járványügyi különadójából 55 milliárd forintra számítanak. A hitelintézeteket egyszeri befizetési kötelezettség terheli és a befizetett összeget a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból adóvisszatartás formájában visszakapják - tette hozzá.

Megjegyezte, a javaslat azokat az intézkedéseket tartalmazza, amelyeket a kormány már bevezetett rendeletben, új elem az egyenlő összegű leírás.

Kapcsolódó írásaink