Gazdaság

Jó ütemben halad a Paks II. beruházás

Süli János: A magyar gazdaság versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek olcsó villamos energiához jussanak tiszta, hazai forrásból

Tavaly nyáron kezdetét vette a Paks II. Atomerőmű felvonulási területén az első épületek építése az orosz fővállalkozó által megbízott KÉSZ Csoport kivitelezésében. Két irodaépület és egy százfős konyha és étterem acél vázszerkezete elkészült, folyamatban van, illetve rövidesen befejeződik az épületek tető- és homlokzati paneleinek szerelése – közölte honlapján a társaság.

Jó ütemben halad a Paks II. beruházás
A háromszintes, nyolcszáz négyzetméter alapterületű fővállalkozói irodaépületben a második szint fölötti födém vasszerelését követően elvégezték a betonozási munkákat
Fotó: Paks2.hu

Az Európai Bizottság múlt hónap végén jóváhagyta a Paks II. projekttel kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is szabályozó kormányrendelet tervezett módosítását. Süli János, a projektért felelős tárca nélküli miniszter akkor az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az uniós döntés alátámasztja, hogy a magyar kormány az európai gyakorlatnak és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően kívánja módosítani a Nukleáris Biztonsági Szabályzatot. A miniszter arra is emlékeztetett: a tervezett hazai jogszabálymódosítás nem jelent enyhítést. Az előírásokat, követelményeket nem módosítja, a hatóság felügyeleti jogosítványai nem változnak. A módosításnak egyedüli célja, hogy a paksi telephelyen az előkészítő földmunkák korábban megkezdődhessenek, így biztosítottak legyenek a folyamatos munkavégzés feltételei.

A jelenlegi állapot szerint a háromszintes, nyolcszáz négyzetméter alapterületű fővállalkozói irodaépületben a második szint fölötti födém vasszerelését követően elvégezték a betonozási munkákat. Megkezdődött az épületgépészeti alapvezetékek épületen belüli fektetése, az acélszerkezeteken szükséges tűzvédelmi bevonat felhordása pedig folyamatban van. Ebben az épületben az irányító személyzet irodái mellett tárgyalók és konferenciatermek kapnak majd helyet. A négyszintes, nyolcszáznyolcvan négyzetméter alapterületű beruházói irodaépületben megkezdődött az első és második szint fölötti födém trapézlemez-héjszerkezetének szerelése. Az egyszintes, nyolcszázhatvan négyzetméter alapterületű, százfős konyha és étterem épületében megkezdődött az álmennyezetet tartó acélszerkezet szerelése. Rövidesen aláírják az Erőmű Beruházási Központ kivitelezési szerződését is. Közvetlenül az új blokkok telephelyén a Paks II. Zrt. megbízásából épül majd a háromszáz fő befogadására alkalmas, 3553 négyzetméteres, kétszintes konténer-irodaház a társaság munkatársai részére.

A háromszintes, nyolcszáz négyzetméter alapterületű fővállalkozói irodaépületben a második szint fölötti födém vasszerelését követően elvégezték a betonozási munkákat
Fotó: Paks2.hu

A Paks II. Zrt. értesítése alapján mindeközben munkatársaik azon dolgoznak, hogy határidőre benyújtsák a létesítési engedély iránti kérelmet. Ez az egyik legfontosabb mérföldkő az új blokkok építésében. A létesítési engedély igazolja, hogy az új blokkok az összes vonatkozó biztonsági követelménynek megfelelnek.

Süli János az Európai Bizottság jóváhagyása után tett nyilatkozatában hangsúlyozta: a magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújulók mellett hosszú távon épít az atomenergiára, hiszen ennek köszönhetően áprilisban már több alkalommal is meghaladta a nyolcvan százalékot a szén-dioxid-mentes villamosenergia-termelés hazai részaránya. Kiemelte: a magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, tiszta, hazai forrásból.

Kapcsolódó írásaink