Gazdaság

ÁSZ: Indokolt volt az előadó-művészeti szervezetek támogatásának átalakítása

Az ellenőrzési tapasztalatok alapján megalapozott és indokolt volt az előadó-művészeti szervezetek támogatási rendszerének átalakítása 2019-től annak érdekében, hogy biztosított legyen az átlátható, a közélet tisztasága elvének megfelelő közpénzfelhasználás - hangsúlyozta Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főtitkára szerdán a szervezet online sajtótájékoztatóján, Budapesten.

ÁSZ: Indokolt volt az előadó-művészeti szervezetek támogatásának átalakítása
Az Állami Számvevőszék székhelye
Fotó: MH

Az Állami Számvevőszék ellenőrizte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) társasági adóval kapcsolatos feladatellátását 2015-2017 közötti időszakban, továbbá vizsgálta 2017-re vonatkozóan kockázati alapon kiválasztott 20 előadó-művészeti szervezetnél a kapott társasági adó felhasználását, valamint az ezzel kapcsolatos ellenőrzés elvégzését a Pest Megyei Kormányhivatalnál.

Holman Magdolna kiemelte, a szerdán befejeződött ellenőrzés során megállapították, hogy a vizsgált időszakban a társasági adóval összefüggő adóhatósági feladatok végrehajtása szabályszerű és átlátható volt, ugyanakkor a 20, ellenőrzött előadó-művészeti szervezet felénél nem biztosították az adózók által részükre felajánlott közpénz felhasználásának átláthatóságát, elszámoltathatóságát.

Az ÁSZ főtitkára elmondta, a gazdálkodó szervezetek költségvetési befizetései között a társasági adó (tao) a legmagasabb összegű adónem, amely 2017-ben 625 milliárd forintot tett ki, a központi költségvetés összes bevétele közül a negyedik legnagyobb összegű adóbevétel volt.

Felidézte, hogy 2017-ben 852 adózó ajánlotta fel társasági adójának meghatározott részét az előadó-művészeti tevékenységet végző szervezetek támogatására, 240 szervezetnek több mint 26 milliárd forintot.

Pető Krisztina, az ÁSZ felügyeleti vezetője elmondta, az ellenőrzés során megállapították, hogy a NAV társasági adóval kapcsolatos feladatellátása szabályozott és szabályszerű volt, a feladatellátás kontrolljait az adóhatóság szabályszerűen kiépítette és működtette.

Az ÁSZ felügyeleti vezetője ismertette, a 20 kockázati alapon kiválasztott előadó-művészeti szervezet részére a NAV mintegy 8,4 milliárd forint adófelajánlásból származó társaságiadó-támogatást utalt 2017-ben. A tájékoztatón kivetített táblázat szerint a tao felhasználásának nyilvántartása és elszámolása a következő ellenőrzött előadó-művészeti szervezeteknél volt szabályszerű: Rivalda Stúdió Nkft., CENTER LINE NKft., Csimborasszó Nkft., Szöveg Színház, ZIKKURAT Kft., Függetlenül Egymással, Fogi Színháza, Angol nyelvű Színház, Hadart Nkft., SOLSTICE Nkft.

Szabálytalanságot állapítottak meg a DNS-Dumaszínháznál, az ICON Produkciónál, a Táncművészetért Nkft.-nél, a Globe Production Nkft.-nél, a Finálé Színház Nkft.-nél, az Eurotánc Alapítványnál, a Coincidance Nkft.-nél, az Esztrád Színháznál, az Art Anzix Színháznál és a FREGOLI Színészegyletnél, ezek a szervezetek együtt 5,4 milliárd forint támogatást kaptak.

Kapcsolódó írásaink