Gazdaság
A június már a vendégek érkezéséről szólhat
Fokozatosan nyitnak a vidéki szállások, éttermek és kávézók teraszai

A szakma örömmel fogadja, hogy elindult a vidék, mindemellett a nyitást fokozatosság és óvatosság jellemzi – mondta lapunknak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. A vendég biztonsága az elsődleges szempont, minden szálláshelynek és vendéglátóipari egységnek ez a kiindulópont az ajtók megnyitásakor. „Megjelent a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyve, amely az újranyitáshoz szükséges ajánlásokat tartalmazza a szálláshelyek, vendéglátóegységek részére, ezek alapot adnak a védekezési protokollhoz a szolgáltatók számára. Kiemelt feladat a vendégek bizalmát visszanyerni, megtenni mindent azért, hogy biztonságban érezhessék magukat. Ehhez a szolgáltatóknak a maximális egészségügyi előírásokat, szabályokat le kell fektetni és be kell tartani. Sokan a szakmában plusz egészségügyi intézkedéseket is megtesznek, hogy minden adott legyen a vendég érkezésekor” – mondta az elnök, hozzátéve: reményeik szerint a május a nyitásról, a június pedig már a vendégek érkezéséről szólhat. Flesch Tamás szerint a nyitásnál fix költségekkel kell számolni, fokozatosan áll majd vissza a rend. Bíznak abban, hogy belátható időn belül Budapesten is sor kerülhet a korlátozás enyhítésére, ugyanis amíg a budapestiek nem hagyhatják el a közigazgatási határt, kevesebb vendégre lehet számítani, de így is nagy öröm számukra, hogy a vidéki szállásadók és vendéglátósok elkezdhetik a felkészülést a szezonra.