Gazdaság

„Világviszonylatban is kiemelt szervezetté nőtte ki magát az Országos Meteorológiai Szolgálat”

Az elmúlt másfél évszázadban európai és világviszonylatban is kiemelt szakértelemmel és technológiai háttérrel rendelkező szervezetté nőtte ki magát az Országos Meteorológiai Szolgálat - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter hétfőn.

„Világviszonylatban is kiemelt szervezetté nőtte ki magát az Országos Meteorológiai Szolgálat”
Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálatról a „megbízhatóság, a hitelesség és a kiszámíthatóság jut eszünkbe”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az Agrárminisztérium hétfői közleményében emlékeztetett: alapításának 150. évfordulóját ünnepli az Országos Meteorológiai Szolgálat. A jubileumi évforduló alkalmából az agrárminiszter és Radics Kornélia, a meteorológiai szolgálat elnöke közösen helyezett el időkapszulát a Marczell György Főobszervatóriumnál.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálatról a „megbízhatóság, a hitelesség és a kiszámíthatóság jut eszünkbe”. A szervezet professzionális munkájának köszönhetően ugyanis mindig gondoskodik róla, hogy időben tájékoztasson az időjárási eseményekről. Hozzátette: a meteorológiai szolgálat legfontosabb tevékenységei közé tartozik a meteorológiai adat- és információgyűjtés, valamint ezek elemzése, ellenőrzése, ennek megfelelően a különböző mérő- és megfigyelőhálózatok működtetése, valamint időjárás-előrejelzések, veszélyjelzések készítése, kiadása és a kutatás-fejlesztés.

Nagy István elismerését és nagyrabecsülését fejezte ki a szervezet minden munkatársának, akik „szakmai hozzáállásukban, munkamoráljukban és céljaikban továbbviszik az OMSZ örökségét”. Kifejtette: az éghajlatváltozás nem csupán a jövőnket érinti, hatásai már napjainkban is világszerte nyomon követhetők. Az új kihívásokra csak úgy adhatók hatékony válaszok, ha alaposabban megértik az éghajlati rendszer működését, és nagyobb mértékben támaszkodnak a globális információkra, ehhez pedig elengedhetetlenek a meteorológiai mérések és elemzések.

A miniszter megnyugtatónak nevezte, hogy „ebben a helyzetben van egy stabil szervezet, ahol a dolgozók nemzetközi szinten is kiemelkedő szaktudására, felelősségteljes hozzáértésére és tapasztalatára hosszú távon is támaszkodhatunk”. A meteorológiai szolgálat stratégiai fontossága gazdasági, természetvédelmi- és társadalmi szempontból is felbecsülhetetlen - emelte ki a miniszter.
 

Kapcsolódó írásaink