Gazdaság

Elhúzódó válságra számít az Európai Bizottság

Hétindító. Az Amerikai Egyesült Államokban rekordszintű volt a visszaesés a munkaerőpiaconáprilisban, itthon jó kiskereskedelmi adatokra lehet számítani a pánikvásárlások miatt

A járvány ellenére növekedett a kiskereskedelmi forgalom már­ciusban és áprilisban, és kedvező az is, hogy újraindultak üzemek a múlt hónapban.

Elhúzódó válságra számít az Európai Bizottság
Az építési kedv évek óta töretlen, az új lakások fele Pest megyében található
Fotó: MH/Purger Tamás

Meglehetősen mozgalmas lesz a hét a hazai makrogazdasági közlések terén. Ma elsősorban az áprilisi feldolgozóipari beszerzési menedzser indexre (BMI) figyelnek a szakemberek. Mint azt Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak elmondta, márciusban historikus mélypontra zuhant itthon a BMI, mindössze 29,1 pont volt, és ötven alatt már rossznak számít.

Mint közölte, áprilisban tavalyhoz képest továbbra is csökkent a termelés, de bizonyos vállalatok újraindultak, ami mérsékelheti a pesszimizmust, így negyven pontra lehet számítani. Szerdán márciusi kiskereskedelmi adatokat közöl a Központi Statisztikai Hivatal. Februárban 11 százalékos volt a növekedés a tavalyi bázishoz képest, és márciusban is két számjegyűre lehet számítani a koronavírus-járvány ellenére. Mégpedig azért, mert ebben a hónapban fokozódott a pánikfelvásárlás, illetve az otthoni eszközök beszerzése. Virovácz Péter közölte, hogy egyedül az üzemanyag-forgalom csökkenhetett jelentősen. Csütörtökön a márciusi ipari termelés adatait közli a KSH, itt ötszázalékos visszaesésre lehet számítani a tavalyi bázishoz képest. Ebből viszont kiderül az is, hogyan teljesített az ipar az első negyedévben.

Tavaly egész évben 21 127 új lakás épült Magyarországon, húsz százalékkal több, mint egy évvel korábban, ebből az első negyedévben 3661 készült el, 7,9 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építhető lakások száma 35 123 volt 2019 végén, 4,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A KSH jelentése szerint 2019-ben az új lakások csaknem felét Budapesten és Pest megyében vették használatba.

Pénteken áprilisi inflációt közöl a KSH. Virovácz Péter szerint itt nehéz volt adatokat gyűjtenie a hivatalnak, hiszen sok bolt bezárt. Márciusban 3,9 százalékos volt az infláció év/év alapon, áprilisban az üzemanyagárak csökkenése miatt 2,4-re lehet számítani. Nemzetközi szinten az Amerikai Egyesült Államokban holnap lesz ismert a szolgáltatóipari BMI, és a márciusi után az áprilisi sem lesz jó. Szerdán munkaerőpiaci adatokat közöl a statisztikai hivatal, áprilisban eddig példátlan, 22 milliós visszaesésre lehet számítani a foglalkoztatásban. Ezzel együtt az áprilisi munkanélküliségi ráta 4,4 százalékról 16,3-ra emelkedhet. Az euróövezetben ma lesz ismert a feldolgozóipari, szerdán pedig a szolgáltatóipari BMI.

A feldolgozóiparban 33,6 pont volt az érték márciusban, a szolgáltatószektorban pedig 11,7 pont. Az áprilisi szolgáltatóipari érték pedig harminc és negyven pont közé eshet. Csütörtökön teszi közzé idei növekedési előrejelzéseit az Európai Bizottság, ez alapján elhúzódó válságra is lehet számítani.

Globális adományozás a járvány ellen
 

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen
Fotó: AFP

A koronavírus elleni küzdelem jegyében globális adományozói videókonferenciát tartanak ma, amelynek házigazdája Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (képünkön) lesz. Ennek apropóján ő, illetve Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke, Emmanuel Macron, Franciaország elnöke, Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja, Erna Solberg, Norvégia miniszterelnöke, illetve Charles Michel, az Európai Tanács elnöke felvezető cikket írt a Portfoliónak. Az esemény célja, hogy 7,5 milliárd eurót össze tudjanak gyűjteni. A globális kezdeményezésben lényegében mindenki részt vehet: kormányok, cégek, pénzügyi szervezetek, alapítványok közvetlenül is tudnak anyagi felajánlásokat tenni itt.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink