Gazdaság

Kis cégeket is megmenthet az állami bértámogatás

A kibővítés miatt rengeteg vállalkozás élhet az Orbán-terv részét képező, az álláshelyek védelmét célzó segítséggel

Akár egy-két fős vállalkozásokat is megmenthet a kibővített állami bértámogatás, az igényléshez szükséges formanyomtatvány a Mun­ka.hu oldalon érhető el.

Jelentősen egyszerűsödtek a Kurzarbeit, azaz a csökkentett munkaidős foglalkoztatáshoz kapcsolódó állami támogatás szabályai. A legjobb hír, hogy a támogatás – amelyet a munkavállaló kap a dolgozó és a foglalkoztató együttes kérelmére – a korábbiakban bejelentett hetvenötezer forintos maximális támogatási összeg másfélszeresére nő. Ez akár havi 112 ezer forint is lehet, ha a munkavállaló munkaideje napi két órára csökken, illetve, ha az alapbére korábban elérte a minimálbér kétszeresét, havi 322 ezer forintot – emelte ki lapunk kérdésére a legfontosabb módosításokat Honyek Péter, a PwC Magyarország adózási területének igazgatója.

Kifejtette, számos más szabály is egyszerűsödött, így például lehetőség nyílt arra, hogy a csökkentett munkaidőt tömbösítse a munkáltató. Azaz például a heti húsz órás munkaidőt két vagy három nap alatt dolgozhatja le a munkavállaló, nem kell minden nap négy-négy órát dolgoznia. Ezen kívül az otthoni munkavégzés esetén is igénybe vehető már a támogatás, illetve az egyéni fejlesztéssel kapcsolatos feladatok is enyhültek, így például az nemcsak a veszélyhelyzet időtartamában, hanem az azt követő két évben is teljesíthető. A létszámtartási kötelezettség pedig leszűkült a támogatásban érintett munkavállalókra.

Ez a támogatás – a szabályok enyhülése miatt is – most már igen sok vállalkozás számára elérhető – mutatott rá Honyek Péter kiemelve, hogy nemcsak a legnagyobb termelő cégek, hanem akár az egy-két főt foglalkoztató kisvállalkozások – ügyvédi és könyvelőirodák, kifőzdék – is igénybe vehetik. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, a magasabb jövedelmű munkavállalók esetében a támogatás összege nem tudja teljes egészében pótolni
a kieső jövedelmet.

Bizonyos területeket – kiskereskedelem, távközlés, energiaipar – a válság nem érint jelentősen. Honyek Péter úgy véli, a szabályok enyhülése jelentősen emeli a megőrzött munkahelyek számát.

Kihasználják a munkahelymentő lehetőséget


Mostanáig több mint félezer vállalkozás és mintegy ötezer munkavállaló kérvényezte közösen a Gazdaságvédelmi akciótervben elindított általános bértámogatást – nyilatkozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az MTI-nek. a program könnyítéseivel még szélesebb kör számára vált elérhetővé a támogatás, ennek nyomán az elmúlt napokban megugrott az érdeklődők száma. A csökkentett munkaidejű foglalkoztatást így egyre többen veszik igénybe a munkahelyek megőrzése érdekében. A kutatás-fejlesztési és innovációs szakemberek megtartását szolgáló célzott programmal együtt eddig nyolcszáz vállalkozás nyolcezer munkavállalója számára biztosíthatnak védelmet a bértámogatások. A dokumentáció a Munka.hu oldalon található meg, a kérvényeket a veszélyhelyzet lejártát követő egy hónapon belül lehet benyújtani.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink