Gazdaság

Az adócsökkentések a gazdaság újraindításához is hozzájárulnak

Az Orbán-terv részét képező intézkedésekkel oly módon őrizhetők meg az álláshelyek, hogy jelentős tételek maradnak a nehéz helyzetbe került cégeknél

A katás vállakozások négyhavi mentességet kapnak, ugyanakkor nem kell lemondaniuk ellátásukról. A kisvállalati adó januártól tizenegy, míg a szocho júliustól 15,5 százalékra csökken, és a Széchenyi-kártyák adóterhelése is csökken – emlékeztetett a hétvégén Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az adócsökkentések a gazdaság újraindításához is hozzájárulnak
Izer Norbert: A katások adómentes időszaka is számít a nyugdíjaknál
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az adócsökkentések segítik a munkahelyek védelmét és a gazdaság újraindítását – mondta a hétvégén Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Az adócsökkentési intézkedések közül kiemelte, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójából (kata) huszonhat tevékenységi körben dolgozók kaptak négyhavi mentességet. Ez, a június 30-ig tartó négyhavi adómentesség huszonhatmilliárd forintot hagy a kisvállalkozóknál. A kedvezményt az adóhatóság automatikusan, kérelem nélkül biztosítja, a héten több mint 151 katás vállalkozónak törölték ezt a négyhavi adókötelezettséget. A katások az adómentesség ideje alatt is ugyanazokra az ellátásokra jogosultak, mint korábban, és ezt az időszakot is figyelembe veszik a nyugdíj beszámításakor – hangsúlyozta Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium számításai szerint kétszázhúszezer munkavállaló érintett az adókönnyítésben, akik bére után csak a személyi jövedelemadót és egy 7710 forintos maximális összegű egészségbiztosítási járulékot kell levonni – emelte ki. Hozzátette: a kisvállalati adó (kiva) mértéke is csökken, január elsejétől tizenkét százalék helyett tizenegy százalékot kell fizetni a kisvállalkozóknak, így mintegy ötvenegyezer vállalkozásnál hagy a kormány körülbelül tízmilliárd forintot. Ezenkívül a kormány a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértékét további két százalékponttal, 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökkenti július elsejével. Ez az intézkedés körülbelül százhatvanmilliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, közel négymillió embert és háromszázezer vállalkozást érint a könnyítés.

Izer Norbert bejelentette, hogy az adócsökkentések mellett több adózási határidő – például a társasági adóé – szeptember 30-ra módosul a vállalkozásoknak, a válságban lévők élhetnek a tizenkét havi részletfizetéssel, vagy a hathavi pótlékmentes fizetési halasztással is, ötmillió forintos limitig. Akiket még súlyosabban érint a járvány hatása, azoknak akár az adófizetési kötelezettségét is lehet mérsékelni szintén ötmillió forintos keretösszegig. Izer Norbert hozzátette, a turizmusban az első félévben nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetnie a szektorban dolgozó tizenötezer vállalkozónak, és június 30-ig a Széchenyi Pihenő Kártyák adóterhelését is kevesebb mint a felére csökkentette a kormány. Az eddigi 32,5 százalékos adó helyett már csak tizenöt százalékot kell fizetni, valamint a keretösszeg is emelkedett, a versenyszférában négyszázötvenezerről nyolcszázezer, a közszférában kétszázezerről négyszázezer forintra. Szintén a turizmust segíti, hogy az év végéig az idegenforgalmi adót nem kell megfizetni – fűzte hozzá. Ismertette, a kormány már több mint hatszázmilliárd forintot költött védekezésre, illetve a védekezést szolgáló eszközök beszerzésére, csak adóintézkedésekre pedig több mint háromszázmilliárd forintot fordítottak. A meghozott intézkedések szintén háromszázmilliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál, illetve a családoknál – emelte ki az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom