Gazdaság

Az Orbán-terv több irányból védi a munkahelyeket

Az adópolitikai intézkedések és a kibővített bértámogatás célja közös

Két, az Orbán-terv részét képező javaslatot is benyújtott a kormány az Országgyűlésnek. Az egyik a kiskereskedelmi különadó, a másik javaslat szerint teljes társaságiadó-mentesség járhat az újra befektetett profitra. A kibővített bértámogatás is igényelhető.

Az Orbán-terv több irányból védi a munkahelyeket
Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatásért felelős államtitkára
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kormány benyújtotta a nagy bevételű cégeket terhelő kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek – közölte tegnap a Pénzügyminisztérium. Kifejtették, a kabinet a veszélyhelyzetben döntött arról, hogy a Járvány Elleni Védekezési Alap bevételeihez a félmilliárdnál nagyobb bevételű kiskereskedelmi cégeknek is hozzá kell járulniuk.

A különadó mértéke, amelyet az éves nettó árbevétel alapján kell kiszámítani, félmilliárd és harmincmilliárd forint között 0,1 százalék, harminc- és százmilliárd forint között 0,4 százalék, százmilliárd forint felett 2,5 százalék.

A cégek a különadót az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig állapítják meg és vallják be. Az adóelőleget az első adóévben bevallaniuk nem kell, azt már megtették a veszélyhelyzetben elrendelt különadó-bevallás benyújtásával egy időben, így nincs szükség újabb, ezzel kapcsolatos adminisztrációra. Az előleget két egyenlő részletben kell majd megfizetni. A külföldi online kereskedelmi multicégek sem bújhatnak ki a kereskedelmi adó megfizetésének kötelezettsége alól.

Egy másik, a munkahelyeket megmentő javaslat szerint teljes társaságiadó-mentesség járhat az újra befektetett profitra. A most benyújtott törvényjavaslat biztosítja, hogy a fejlesztési tartalék összegét az egész adózás előtti nyereségből le lehet írni. A tervezet azokat az adókönnyítő intézkedéseket is tartalmazza, amelyek csak úgy tudnak érdemi segítséget nyújtani a vállalkozásoknak, ha a veszélyhelyzetet követően is hatályban maradnak – közölte ugyancsak tegnap a Pénzügyminisztérium. E javaslat szerint az elkövetkező négy évben magyarországi beruházást tervező cégek esetében a beruházásra fordítani kívánt összeg akár teljes társaságiadó-mentességben részesüljön.

Eközben tegnaptól a Munka.hu oldalon már a kibővített feltételek szerint igényelhető az állami bértámogatás – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Az új, módosított, egyoldalas formanyomtatványt a munkavállalónak és a munkáltatónak közösen kell kitöltenie. A kieső munkaidő ezentúl 15–75 százalékig terjedhet, azaz a részmunkaidő akár napi két óra is lehet a támogatás igénybevétele esetén, nyolcórás eredeti munkaidőt feltételezve. A módosítással többek között az volt a szándék, hogy azok is bértámogatásban részesülhessenek, akiket jobban érint a válság, és így csak ötven százaléknál alacsonyabb részmunkaidőben tudnak dolgozni.

Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett, a kamaráktól, szakmai szervezetektől beérkezett javaslatokra a minisztérium haladéktalanul reagált, kibővítve az érintettek körét.

Kapcsolódó írásaink

Ingyenes agrárhitel, adómentes bérköltség

ĀAz Orbán-terv a sörfőzdéken is segíthet, ezek a leginkább sújtott ágazatokba tartoznak, bevételük kilencven százaléka a vendéglátóiparból származik, és tartalékaik sincsenek