Gazdaság

Felkapott régió

A magas hozam a kontinens középső térsége mellett szól

A UBS svájci bank friss jelentése szerint a közép- és kelet-európai régió ingatlanjai iránti kereslet világviszonylatban is magas, és a piac teljesítménye a következő években felülmúlhatja Európa többi térségét.

Gyorsan nőtt az elmúlt években a kelet-közép-európai piacok ingatlanjai iránti kereslet a UBS bank elemzése szerint, amit jól mutat, hogy a régióba érkező tőke 2015 és 2019 között kilencről 13 milliárd euróra nőtt. A beáramló tőke teljes volumenének 45 százaléka Lengyelországba, negyede Csehországba és tizenöt százaléka Magyarországra érkezett.

Az elemzés szerint a térség elsősorban nyugat-európainál jóval magasabb hozamok miatt népszerű a nemzetközi befektetők körében: az MSCI adatai szerint 2019-ben az átlagos hozam tíz százalék felett volt, miközben a fejlettebb európai piacokon hat százalék alatt.

„A jelenlegi bizonytalan helyzetben a befektetések diverzifikálásával biztosítható a portfóliók kiegyensúlyozottsága. A közép- és kelet-európai piacok ehhez vonzó befektetési lehetőségeket kínálnak, mivel a régió teljesítménye, ha kicsivel is, de várhatóan felülmúlja majd az egyéb európai országok teljesítményét” – mondja Caroline Kuhnert, a UBS GWM közép- és kelet-európai régióért, Görögországért és Izraelért felelős vezetője.

A jelentés szerint a régió piacain a gazdasági növekedés várhatóan 2020-ban és 2021-ben is magasabb lesz, mint az euróövezetben. Ez a recesszió utánra jobb foglalkoztatási kilátásokat, erőteljes bérnövekedést, magasabb vásárlóerőt vetít előre, ami az ingatlanok iránti kereslet növekedését eredményezi. Bár a lengyel złoty, a cseh korona és magyar forint is esett a globális járvány miatt, a bank azzal számol, hogy ezek a valuták újra felértékelődnek.

Az ingatlanpiaci szegmenseket tekintve a bank elemzői szerint a befektetett pénz oroszlánrészét, a teljes mennyiség 60 százalékát az irodapiac vonzza. A Colliers adatai szerint az irodai szegmens alaphozama öt százalékkal Budapesten a legmagasabb és jelentősen meghaladja a Nyugat-Európára jellemző körülbelül három százalékot. A három főváros között az ipari ingatlanok területén realizálható alaphozam tekintetében is Budapest áll az első helyen hét százalékkal.

A régióban a lakásbérleti piac a saját tulajdonú ingatlanok magas aránya miatt kevésbé fejlett, mint Nyugat-Európában. Lengyelországban a lakásárak 2014 óta 25, Csehországban harminc, Magyarországon pedig több mint négyötödével lettek magasabbak. Jelenleg a prágai lakásárak a legmagasabbak: több mint háromezer euró négyzetméterenként, ezt követi Varsó és Budapest.

Kapcsolódó írásaink