Gazdaság

Megtérülő befektetés a magyar, a lengyel és a cseh fővárosban ingatlant venni

Vonzó ingatlanbefektetési célpont lett a magyar, a lengyel és a cseh főváros. Bár a járvány miatt rövid távon csökken az ingatlanok iránti igény, a fellendülés még ebben az évben elkezdődhet – mondta lapunknak Maciej Skoczek, a UBS vagyonkezelő üzletágának ingatlanpiaci elemzője, az európai piacról készített kutatás társszerzője.
 

Megtérülő befektetés a magyar, a lengyel és a cseh fővárosban ingatlant venni
Vonzó ingatlanbefektetési célpont lett a magyar
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Hogyan változtak a régió országaiban az ingatlanárak, beleértve a lakóingatlanokat, irodákat, ipari létesítményeket? Mely országban mely típus drágult leginkább? 

– Az elmúlt években a kelet-közép-európai régió piacain az árszintek minden területen emelkedtek. A legmegbízhatóbb adatok a lakáspiacról állnak rendelkezésre, az inflációval korrigált lakásárak az elmúlt öt évben Magyarországon csaknem nyolcvan, Csehországban harminc, Lengyelországban pedig huszonöt százalékkal nőttek. Az ipari ingatlan és iroda piacról becsléseink szerint a régió legnagyobb városaiban az elmúlt öt év során minimum harmincszázalékos drágulás volt tapasztalható a szegmensekben.

– Ha nem csak a fővárosokat nézzük, mely lengyel, cseh és magyar városok lettek fontosabb célpontok?

– A fővárosok messze a legvonzóbbak az ingatlanbefektetők számára. Ugyanakkor a régióban tőkebeáramlás szempontjából kiemelkedőnek tekinthetők az olyan lengyel városok – és elsősorban ezek irodapiacai –, mint Poznań, Krakkó, Boroszló vagy a Hármasváros konurbáció (Gdańsk-Sopot-Gdynia).

– Vonzó befektetési célpontok lehetnek-e a rozsdaövezetek akár új üzemek létesítése, akár lakóingatlanok, irodák szempontjából?

– A rozsdaövezetek rehabilitációja, új irodák és apartmanok építése valóban fellendítik a környéket, de az ilyen fejlesztések befektetési szempontból viszonylag kockázatosak. A befektetők kezdetben mindig az első osztályú, kiváló tulajdonságokkal rendelkező területekre koncentrálnak és csak akkor keresnek olcsóbb helyszíneket, amikor ezek már túlzottan drágává válnak.

– Hogyan hatott a járvány e három ország ingatlanpiacára és mennyi idő múlva várják a kilábalást?

– A koronavírus-járvány okozta globális recesszió a kelet-közép-európai térséget is érinti. Rövid távon azzal számolunk, hogy a régióban csökken az ingatlanok iránti igény, aminek hatására enyhe, de maximum egy számjegyű visszaesést lesz tapasztalható az árak tekintetében. Ugyanakkor a fellendülés már az idei év második felében megkezdődhet, és mivel az előrejelzések szerint 2021-ben a gazdasági növekedés viszonylag erős lesz, várakozásaink szerint már jövőre normalizálódni fog a lakások és a kereskedelmi ingatlanok iránti kereslet.

– Honnan érkeznek befektetők és milyen profilúak?

– A legnagyobb befektetőknek az autóipari és technológiai vállalatok, valamint a pénzügyi szektor tekinthető. A Colliers és a Real Capital Analytics adatai szerint kelet-közép-európai beruházások nagyjából hatvan százaléka származik Európából. Az európai befektetőket tekintve a legtöbb tőke Ausztriából, Nagy-Britanniából és Németországból érkezik. Az utóbbi időben az ázsiai (főleg dél-koreai) tőkebeáramlás is növekedett, ezek a kelet-közép-európai ingatlanbefektetések teljes beruházási értékének huszonöt százalékát tették ki.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom