Gazdaság

Jelentősen bővülhet a hazai naperőmű- kapacitás

Ösztönzi az új beruházásokat az Energetikai Hivatal támogatási rendszere, amely a kis- és közepes vállalkozások számára biztosít jelentős forrásokat

Sikeresen zárult a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó első METÁR-tender. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tender nyertesei 15 éven át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhetnek az újonnan megtermelt, igen jelentős, 193 GWh/év villamosenergia-mennyiség után.

Jelentősen bővülhet a hazai naperőmű- kapacitás
Nem csupán támogatás jár utána, hanem a cégek energiaszükségletének jelentős hányadát is fedezheti a napenergia
Fotó: MH/Purger Tamás

A Megújuló Támogatási Rendszer (METÁR) célja, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést, az új beruházások indítását.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az innovációs és technológiai miniszter felkérésére pályázatot hirdetett a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatására, amelyen gazdálkodó szervezetek (cégek) és önkormányzatok indulhattak. Összesen 168 ajánlat érkezett, ezek közül 72 pályázat lett nyertes. Az összes beérkezett pályázati igény a kiosztható támogatási mennyiséget 157 százalékkal haladta meg – emlékeztetett Scherer Zsolt, a Hivatal sajtófőnöke.

Kifejtette, a kiserőművi (0,3 MW–1 MW) kategóriában 61 nyertes pályázó jut támogatáshoz összesen 208 millió forint/év értékben. A nagyerőművi kategóriában (1 MW–20 MW) 11 nyertes született, amelyekre összesen 21 millió forint/év támogatást ítélt meg az Energetikai Hivatal. Az újonnan létesülő erőművek beruházási értéke mintegy negyvenmilliárd forint, a nyertes pályázók mindegyike hazai kis- és középvállalkozás.

 A nyertes pályázók nagyrészt fix vagy napkövető tartószerkezettel működő naperőművek telepítését vagy fejlesztését vállalták, de megvalósulhat egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőmű is.

A nyertes pályázóknak a nyertessé nyilvánító határozat kézhezvételét követő 30 napon belül le kell tenniük a beruházási költség öt százalékát kitevő teljesítési biztosítékot. Az új erőműegységeknek a határozat kézhezvételét követő három éven belül kell kereskedelmi üzembe állniuk.

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 193 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból. A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a 2019. évi termeléshez képest a nyertes beruházásoknak köszönhetően mintegy tíz százalékkal fog növekedni.

Jogosultsági feltételek

A METÁR keretében a villamos energiát megújuló energiaforrásból előállító erőművek támogathatók, kivéve a háztartási méretű kiserőműveket. A vegyes tüzelésű, illetve hulladékot égető erőművek a megújuló energiaforrásnak minősülő részre (tüzelőhő-arányosan) kaphatnak csak támogatást. METÁR-támogatásban olyan villamosenergia-termelés részesülhet, amely új beruházáshoz kapcsolódik, és a beruházás kivitelezése a támogatás igénylésekor még nem kezdődött meg. Olyan meglévő erőműegységek is igényelhettek támogatást, amelyek jelentős – az eredeti kezdeti beruházási költség ötven százalékát meghaladó költségű – felújításon vagy fejlesztésen esnek át.

A Megújuló Támogatási Rendszer keretén belül – a korábbi támogatási rendszerhez hasonlóan – is van meghatározott átvételi ár. A támogatást, vagyis a prémiumot az eladott energiamennyiség után kapja a termelő. A prémium mértéke a meghatározott támogatott ár és a versenypiaci ár különbsége.

A támogatási időtartam tizenöt évre szól. A mostani nyertes projektek a pályázati kiírásban meghatározott 26,08 Ft/kWh támogatási korlátnál lényegesen alacsonyabb ajánlati árakat adtak be. A kis kategóriában a legalacsonyabb nyertes ajánlati ár 21,2 Ft/kWh, míg a nagy kategóriában 20,2 Ft/kWh volt. A kedvező ajánlatoknak és az erős versenynek köszönhetően a korábbi hatósági árhoz viszonyítva a kis kategóriában átlagosan 24 százalékos, a nagy kategóriában 33 százalékos árcsökkenést sikerült elérni.

A METÁR-tender számokban
A METÁR-tender számokban
Fotó: MH

Összeállításunk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával készült 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom