Gazdaság

Felszámolhatják az osztatlan közös földtulajdont

Törvényi szabályozás

Több évtizedes adósságát törleszti az állam most az osztatlan közös földtulajdon felszámolásával. A konstrukció felszámolásáról szóló törvénycsomagot tegnap nyújtotta be az Agrárminisztérium az Országgyűlésnek – mondta el Nagy István agrárminiszter (képünkön) az MTI-nek.

Felszámolhatják az osztatlan közös földtulajdont
Nagy István
Fotó: MH

A kormány elkötelezett a magyar földművesek agrárpiaci versenyképességének javítása, gazdasági pozícióik megerősítése mellett, és támogatja az optimális méretű, stabil, átlátható tulajdoni viszonyokkal rendelkező birtokszerkezeten alapuló hazai agrárium kialakulását – szögezte le Nagy István. Az osztatlan közös földtulajdon több mint egymillió ingatlant terhel, amelyek összterülete meghaladja a 2,4 millió hektárt. A tulajdonostársak száma mintegy 3,5 millió, nekik kínál érdemi, gyors megoldásokat a törvénycsomag, amely által gazdaságosan művelhető, adminisztratív terhek nélkül használatba vagy tulajdonba vehető birtoktestek alakulhatnak ki.

Kapcsolódó írásaink

Új törvénycsomag a földrendezésre

ĀAz osztatlan közös tulajdon a magyar agrárium egyik legsúlyosabb öröksége, ezért jelenleg a legfontosabb birtokpolitikai kérdés ennek megoldása

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom