Gazdaság

Könnyebbség fuvarozóknak

A személyszállítást végző egyéni vállalkozóknak lehetőségük van a tevékenységük szüneteltetésére, így nem kell fizetniük havonta a tételes adó összegét

A taxinak nem minősülő személyszállító cégeknek, akik nem választhatták a kisadózók tételes adóját, lehetőségük van szüneteltetni a tevékenységüket, illetve méltányossági kérelemmel fordulhatnak az adóhivatalhoz.

Könnyebbség fuvarozóknak
A személyszállító kisiparosok kérhetik az adó halasztását, illetve részletfizetést
Fotó: MH/Purger Tamás

Magyarországon – a taxisokat nem számítva – 2091 olyan működő vállalkozás van, amelynek a főtevékenysége egyéb személyszállítás – válaszolta lapunk megkeresésére Honyek Péter, a PwC Magyarország adózási területének igazgatója.
A tevékenységi körbe tartozó érintettek körét illetően elmondta, a taxinak nem minősülő, egyéb személyszállítást végző vállalkozások taxiórával nem rendelkező személyszállító járműveket üzemeltetnek. Ezeknek a járműveknek egy jelentős része busz vagy kisbusz, amelyeknek többsége menetrendszerű távolsági buszként működik. Ugyanakkor vannak olyan személygépkocsik is, amik ebbe a körbe tartoznak.

Ilyen lehet a bérelt limuzin, de számos hotel, idegenforgalmi és turisztikai vállalkozás biztosít ilyen módon exkluzív személyszállítási szolgáltatást a saját ajánlatának kiegészítéseként. Honyek Péter a számokat ismertetve elmondta, a felsoroltak kicsit több mint fele, 1127 vállalkozás működik olyan formában, hogy választhatja a kata adózást – így feltehetően kicsit kevesebb mint ezer katás vállalkozó dolgozik ezen a területen, míg taxis személyszállítással 7467 vállalkozás foglalkozik.

Azok, akik egyéni vállalkozóként végeznek taxinak nem minősülő személyszállítási tevékenységet, megtehetik, hogy bejelentik a kormányhivatalnál a tevékenységük szüneteltetését – ismertette az egyik lehetőséget a szakértő. Ebben az esetben a bejelentést követő hónaptól nem kell fizetniük a tételes adó havi 25, 50, 75 ezer forintos összegét. Ugyanakkor a szüneteltető egyéni vállalkozó nem jogosult egészségügyi ellátásra, így havonta 7710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie – feltéve, hogy egészségügyi ellátásra más okból (például mint nyugdíjas) nem jogosult. Sajnos a betéti társaság formájában működő vállalkozások nem szüneteltethetik a tevékenységüket – hívta fel a figyelmet Honyek Péter.

További lehetőség az, hogy a nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások az adóhivataltól – méltányosságból – az adó megfizetésére halasztást vagy részletfizetést kérjenek. Az érintett egyéni vállalkozók emellett a kata elengedését vagy mérséklését is kérhetik, de erre már a társasági formában működő vállalkozások nem jogosultak.

Kapcsolódó írásaink