Gazdaság

Érezhető a járvány hatása

Munkahelyvédő programok csökkenthetik a negatív következményeket

A január–márciusi időszakban  a munkanélküliek átlagos létszáma 173 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Márciusban mintegy 56 ezren veszítették el az állásukat, közülük 54 ezren gazdaságilag inaktívvá és kétezren munkanélkülivé váltak – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Mint írták, a koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot csak részben érintették, így hatásai a közölt munkanélküliségi adatokban kevésbé markánsan jelennek meg.

Az év első három hónapjában a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 466 ezer volt, 0,7 százalékkal, 31 ezerrel kevesebb, mint egy évvel azelőtt. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 69,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal csökkent. Márciusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 442 ezer volt, az előző hónaphoz képest 56 ezerrel csökkent, míg a 15–64 évesek foglalkoztatási aránya ugyanezen időszak alatt 0,9 százalékponttal, 69,2 százalékra csökkent.

Németh Dávid, a K & H Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta: fontos kérdés, hogy az állami munkahelyvédő programok mennyire képesek tompítani a negatív hatásokat. Az valószínűsíthető, hogy a részmunkaidős foglalkoztatásban bővülés várható.

Kapcsolódó írásaink

Megőrizhető több százezer állás

ĀA kormány intézkedései hozzájárulnak ahhoz, hogy a május elején életbe lépő új védekezési szakaszban fokozatosan újrainduljon a magyar gazdaság