Gazdaság

Mobilalkalmazással az egészségmegőrzésért

A megelőzés hasznos az aktív korúak körében, akik rendszerint csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már tüneteik vannak

A győri székhelyű Fitpuli nyerte el a Magyar Innovációs Szövetség által meghirdetett 2019. évi Start­up Innovációs Díjat a cég által kifejlesztett egészségprogramért. Oláh Dánielt, a vállalat ügyvezető igazgatóját kérdeztük a fejlesztésről.

Mobilalkalmazással az egészségmegőrzésért
Oláh Dániel: Sokat számít, hogy egy munkahely milyen mértékben támogatja az egészséges szokások fenntartását
Fotó: MH

– Miért döntöttek úgy, hogy digitális egészségprogramot fejlesztenek ki? Mi motiválta Önöket ebben?

– Praktizáló háziorvosként és foglalkozás-egészségügyi szakorvosként komoly űrt láttunk az aktív korú munkavállalók egészségvédelmében. Ez a korosztály az, amelyik lényegében csak akkor fordul orvoshoz, ha már nagy a baj – ellentétben például az idősebbekkel, akik a családi gondoskodás vagy a már fennálló krónikus betegségük miatt rendszeresebben kapcsolatba kerülnek az egészségügyi rendszerrel.

– Miért nehéz kezelni a krónikus betegséget?

– Napjaink számos kutatása, többek között az Egészségügyi Világszervezet kimutatásai is azt jelzik, hogy a hatalmas gazdasági nyomást jelentő krónikus megbetegedések jellemzően évek, évtizedek alatt, hosszú tünetmentes időszakot követően jelennek meg, mint például a magasvérnyomás-betegség következményei, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a cukorbetegség. Hátterükben egyértelműen az egészségtelen életmód áll. Mindezt összegezve könnyen felismerhető kép áll össze: az orvost keveset látogató, aktív korú munkavállalók rendkívül kevés egészségügyi tanácsot kapnak életvitelükre vonatkozóan, és az egészségtelen életmód miatt később komoly krónikus betegségek alakulnak ki körükben.

– Orvosként a helyszín is adott lehetett az applikáció fejlesztésére?

– Könnyen adta magát a munkahely mint beavatkozási pont, hiszen életünk meghatározó részét töltjük ott. Azaz rengeteget számít, hogy egy munkahely milyen mértékben támogatja az egészséget és az egészséges szokások kialakulását, fenntartását. A hiteles szakmai tartalom mellett gyorsan és széles körben kívántuk elterjeszteni – ez pedig a digitális eszközök felé irányított minket, hiszen ma már a társadalom túlnyomó részének van okostelefonja vagy akár egyéb okoseszköze. Egy digitális, azaz szoftveren alapuló egészségprogram könnyen és gyorsan, ráadásul folyamatosan, huszonnégy órában elérhető a felhasználók számára.

– Volt egyéb motiváció is a fej-lesztésben?

– Mondhatnánk azt is, hogy magunk felé hajlott a kezünk, hiszen orvosként mi örülnénk a legjobban, ha kevesebb beteg emberrel találkoznánk a munkahelyeken és orvosi rendelőkben.

– Mennyiben más, fejlettebb ez az applikáció a többi ilyen jellegű programhoz képest?

– Több lényeges különbség is adódik a napjainkban elérhető egészségprogramok viszonylatában. Elsődleges és általunk egyik legfontosabbnak tartott eleme a szakmai alap: megoldásunk ugyanis orvosszakmai és viselkedéspszichológiai kutatásokon, bizonyítékokon alapul. Jelenleg a legtöbb egészségprogram címke alatt elvétve található tudományos megfontolás, és emiatt a megoldásra használt eszközök is kétes eredményt hoznak. A Fit­puli az életmódorvostan keretrendszerén alapul, amely kifejezetten a krónikus megbetegedések kialakulási okát kezeli.

– Ez azt jelenti, hogy több kulcsfontosságú életterületet fed le az applikáció?

– Az életmódorvostani kutatások is bemutatják, hogy az egészség fejlesztéséhez vagy megőrzéséhez nem elegendő egyetlen, vagy csak néhány életterület támogatása, hanem legalább hat fő pillér szükséges ehhez: a megfelelő fizikai aktivitás, egészséges étkezés, jó alvásminőség, a függőségek, elsősorban a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztása elhagyása, a stressz megfelelő kezelése, valamint a szociá­lis kapcsolatok kielégítő ápolása. A Fitpuli tudatosan célozza mindezen életterületeket.

– A legtöbb ilyen alkalmazás életmódadatokat gyűjt. Nyújt az Önök applikációja valamilyen plusz szolgáltatást, információt a hitelesség érdekében?

– Pusztán az adatok gyűjtése és visszajelzése a felhasználónak még nem jelent érdemi egészségfejlesztést. A Fitpuliban az adatelemzésen túl részletesen kidolgozott oktatómodulok állnak a felhasználók rendelkezésére, amelyekben komoly szakmai tapasztalattal rendelkező trénerek, szakértők nyújtanak videó­val, hanganyaggal és napi szinten végezhető feladatokkal támogatott útmutatást különböző életterületekre vonatkozóan.

– Mit jelent egészen pontosan az, hogy „életmód és orvosi adatok gyűjtésével aktív és személyre szabott visszajelzést ad a felhasználónak”?

– Az életmód és orvosi jellegű adatok együttes kezelése fontos jellemzőnk, mert ezáltal teljesebb képet kaphat a felhasználó saját egész­ségi állapotáról. A személyes visszajelzés a termék jelen állapotában a mért és bevitt adatok alapján a felhasználó által kitűzött személyes egészségcélok teljesítését jelenti, ez lehet például testsúlycsökkentés, illetve a kedvezőbb testtömegindex elérése, a jobb alvásminőség vagy a kellő mennyiségű folyadékbevitel. A szoftver a mért adatok alapján visszajelzi a teljesítményt, és az előbbiek függvényében további eredményekre ösztönöz. Tervezzük a mesterséges intelligencián ala­puló támogatás bevezetését is.

– Milyen eredményei voltak az applikációfejlesztésnek az innovációs díj megszerzése mellett?

– Az elmúlt időszakban elsődlegesen a magyar piacra lépésen dolgoztunk, ennek folyamán több nagyvállalat vált üzleti partnerünkké, amelyet önmagában is nagyon pozitív eredménynek tekintünk – külön öröm, hogy ezen több ezer fős vállalatok különböző iparágakból, például bank- és biztosítási szektorból vagy állami nagyvállalatból származnak. Tavaly már 340 millió forintos Magvető forrásból kezdhettük meg legújabb fejlesztéseinket. Szintén komoly elismerés volt számunkra, hogy 2019 második félévé­ben bekerültünk a bécsi székhelyű weXelerate akcelerátorprogramba, amely egy, az ígéretes startupok fejlődését támogató nemzetközi program. A külföldi piacra lépés szempontjából további megerősítés volt, hogy 2019 novemberében még ALPHA kategóriában, azaz a legkisebb méretű startupoknak szóló csomagban kaptunk megjelenési lehetőséget a világ egyik legrangosabb technológiai konferenciáján, a WebSummiton – idén ugyanide már BETA partnerként várnak vissza minket, amely a három startup kategória – alpha, beta és growth – második, jóval nagyobb elismerést jelentő szintje. Mindkét kategóriába bizottsági elbírálás alapján, csak meghívással kerülhetnek be vállalatok szerte a világból. Mindezen eredmények fontos megerősítések számunkra, ugyanis aktívan készülünk a külföldi piacra lépésre.

Kapcsolódó írásaink