Gazdaság

Már láthatóak a lassulás jelei

Hétindító. Az eurózónában három százalékkal zsugorodhat a bruttó hazai össztermék

Európa-szerte mutatkoznak a lassulás jelei, idehaza a kereseti adatok, valamint az első negyedéves munkanélküliségi ráta várhatóak.

A legtöbb fontos pénzpiaci esemény, illetve makrogazdasági adat megjelenése Amerikában és Európában is a hét közepére koncentrálódik. Szerdán zárul az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülése. Itt változást nem várhatunk, arra tehetnek utalást, meddig maradhatnak az alacsony kamatszintek – mondta lapunknak Német Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette, szintén e napon érkezik az első negyedéves GDP-adat is, éves összevetésben 3,7, negyedéves viszonyításban pedig 0,8 százalékkal eshet vissza az amerikai bruttó hazai össztermék.

Csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank, az EKB a gyengébb gazdasági teljesítményű országok segítése érdekében olyan eszközök vásárlásáról dönthet, amelyeket korábban nem fogadott el fedezetként – mondta Németh Dávid. E napon közlik Franciaország, valamint az eurózóna első negyedéves GDP-jét is, mindkettő esetében három százalék körüli zsugorodásra számíthatunk. Az eurózóna márciusi munkanélküliségi rátája is beszédes lehet, 7,7 százalékra ugorhat a korábbi 7,3 százalékról.

Pénteken az Opec+-országok olajkitermelést csökkentő megállapodása lép életbe, bár az elemző rámutatott, nyersanyagból továbbra is túlkínálat várható – az alacsony üzemanyagárak pedig az inflációs adatokon is érezhetők.

Idehaza kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a foglalkoztatottság-munkanélküliség január és március közötti negyedéves adatait. Németh Dávid emlékeztetett, márciusban már megkezdődtek az elbocsátások, a ráta az előző 3,5 százalékról most 3,8-3,9 százalékra emelkedhet. Szintén kedden tartja áprilisi kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Változtatásokra itt nem számíthatunk, májusban viszont mennyiségi lazítást alkalmazhat a jegybank, ennek részleteit jelenthetik most be.

Szintén a jegybank teszi közzé szerdán a negyedik negyedéves lakásárindexet. Az utolsó negyedévekre jellemző enyhe lassulás mellett még erős piacot mutathatnak a számok.

Szerdán az ipari termelői árak márciusi statisztikáját közli a KSH. Itt az elemző szerint az a kérdés, a Kína felől érkező kínálati sokk hozott-e drágulást.

Csütörtökön a februári kereseti adatok várhatók, amivel kapcsolatban Németh Dávid megjegyezte, ezek még kilenc százalék körüli növekedést mutatnak az előző év azonos időszakához mérve, a következő hónapokat viszont jócskán meghatározzák majd az elbocsátások, valamint a rövidített munkarendnek több helyen történt bevezetése.

Kapcsolódó írásaink

Nem kérdés Kína visszazuhanása

ĀHétindító. Óvatos becslés szerint is hat százalékkel eshetett vissza az ázsiai ország bruttóhazai összterméke, pesszimistább forgatókönyvek szerint ennek kétszerese sem kizárt