Gazdaság

„Az élménykeresés helyett a biztonság lesz a fő szempont az utazásainknál”

A magyarok több mint fele utazni készül a járvány után - derül a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült kutatásból. A kutatásról, a dubaji világkiállításról, a Virágos Magyarország verseny májusi indulásáról is beszél legfrissebb podcastjában Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. De szóba kerül az is, hogy a járvány után várhatóan milyen változások lesznek a turizmusban.

„Az élménykeresés helyett a biztonság lesz a fő szempont az utazásainknál”
Guller Zoltán szerint az elkövetkező hónapokban a turizmusban is biztonság lesz a fő szempont
Fotó: MH/Purger Tamás

A Magyar Turisztikai ügynökség megbízta a Századvéget, hogy mostantól hetente mérje a magyarok utazási hajlandóságát.

Több mint kétezer embert kérdeztek meg, az első eredményekből az látszik, hogy a magyarok több mint fele ebben az évben tervez valamilyen belföldi utazást.

A válaszadók 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy felkeres majd valamilyen külföldi úticélt – legtöbben Horvátországot és Görögországot jelölték meg,

Guller Zoltán hozzátette, hogy a külföldi úticélokkal kapcsolatban fontos szempontként jelenik meg a válaszolóknál, hogy az adott országot mennyire érintette súlyosan a járvány.

Ennek kapcsán megjegyezte, Magyarország megítélése ilyen téren tovább javulhat a külföldi turisták szemében, mivel hazánk az eddigi adatok alapján hazánk a vírus által kevéssé sújtott országok közé tartozik.

A szolgáltatóknak törekedniük kell a biztonság megteremtésére

A nyári turisztikai szezon kilátásait illetően elmondta, átalakulnak az utazók prioritásai. Az úticélok kiválasztásakor már nem az élménykeresés, hanem a biztonság lesz a legfőbb szempont. Nagyobb részben – a mérések alapján ötven százalékban – azt fogják nézni, hogy biztonságban van-e a pénzük: ha befizetnek egy előleget, várja-e ott őket a helyszínen nyitott szálloda, illetve megfelelő szolgáltatás.

Emellett a válaszadók 25 százaléka kiemelte a személyes biztonság fontosságát is. Erről Guller Zoltán azt mondta, a szállodáknak gondoskodnia kell a megfelelő higiéniai körülményekről, kézfertőtlenítők kihelyezéséről, illetve arról is, hogy a személyzet tagjai viseljenek maszkot, így a vendégek biztonságban érezhetik magukat

Harmadrészt kiemelte továbbá, hogy szálláshelyeknek arra is fel kell készülniük, ha a vendégek mégis megbetegednének, minél könnyebben és gyorsabban eljuthassanak orvoshoz.

A légitársaságok közül van, amelyik eleinte nem fogja engedni az utasoknak a kézipoggyászok felvitelét a fedélzetre, illetve mind a személyzetet, mind az utazóközönséget maszkviselésre kötelezik.

Az éttermeknél valószínűsíthető, hogy egymástól két-három méter távolságra helyezik majd el az asztalokat, a strandokon pedig olasz mintára a nyugágyak környékét körbekerítik, így garantálva mindenkinek a biztonságos nagyságú személyes teret.

Guller Zoltán összefoglalva megállapította, hogy az előttünk álló hónapok, de lehet, hogy néhány év legfontosabb szempontja a biztonság lesz, így arra ösztönzi a turisztikai szolgáltatót, hogy miként fogja tudni ezt a biztonságot az érkező turistáknak minél nagyobb mértékben garantálni.

Közölte, hogy ezt elősegítendő készítenek egy Covid-kézikönyvet, olyan ajánlásokat fogalmaznak meg benne minden szolgáltató számára, amelyek az alapvető közegészségügyi információkat tartalmazzák.

Idén is lesz Virágos Magyarországért Verseny

Az adásban szó esett még a Virágos Magyarországért versenyről. Guller Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ugyan a korábbi évektől eltérő módon, de idén is megtartják a megmérettetést: május 8-án a járványhoz alkalmazkodva hirdetik meg a versenyt. Arra ösztönzik majd az embereket, hogy a saját házukat, erkélyüket, portájukat virágosítsák be. Az MTÜ vezérigazgatója hozzátette, a virágpalánták megvásárlásával ráadásul támogathatjuk a kertészeket is, akik a járvány miatt szintén nehéz helyzetbe kerültek.

Jövőre halaszthatják a dubaji világkiállítást

Végül a dubaji világkiállítás került szóba a beszélgetésben. Guller Zoltán leszögezte, a magyar pavilon építésén dolgozó stáb tagjai jól vannak, mindannyian egészségesek. Közölte, hogy bár az őszre tervezett esemény halasztásáról még nincs hivatalos döntés, gyakorlatilag biztosra vehető, hogy 2020 helyett majd csak 2021 októberében fogják megrendezni azt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője aláhúzta, a halasztás miatt a világkiállítás hazánk számára egy forinttal sem fog többe kerülni, mert a költségeket át tudják ütemezni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom