Gazdaság

Guller Zoltán: A magyar turizmus-vendéglátás 60 nap alatt a mennyből a pokolba jutott

Soha ilyen erős január nem volt a hazai turizmus történetében, minden idők legjobb évére számítottunk. Ehhez képest jelenleg a szállodák 87 százaléka és a panziók 97 százaléka bezárt. Ráadásul a vendéglátás, az utazásszevezés, valamint a rendezvényszervezés is hasonló adatokról tud beszámolni. A GDP 13 százalékát adó ágazat gyakorlatilag megszűnt létezni – jelentette ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az ügynökség podcast-sorozatának első részében. A felvételen Guller munkahelymegtartó jó gyakorlatokról, azonnali és jövőbeni intézkedésekről, akciótervről és forgalomélénkítő kampányról is beszél.

Guller Zoltán: A magyar turizmus-vendéglátás 60 nap alatt a mennyből a pokolba jutott
Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója
Fotó: MH/Purger Tamás

A jó évkezdés ellenére a koronavírus-járvány miatt „a turizmus-vendéglátás 60 nap alatt a mennyből a pokolba jutott” - mondta Guller, hozzátéve: az MTÜ azt gondolta, hogy az idei minden idők legjobb turisztikai éve lesz.

A kormány ezért rendkívüli gazdaságvédelmi intézkedések egész sorát jelentette be. Guller kiemelkedő jelentőségűnek tartja ezek közül a hitel- és kamatfizetési moratóriumot, amely a turizmusban dolgozó magánszemélyeknek és vállalkozóknak is óriási könnyebbséget jelent. „Összességében 3500 milliárd forint marad az embereknél és a cégeknél ebben az évben” – mondta el Guller Zoltán.

Objektum doboz

A vezérigazgató kiemelte: fontos lépés, hogy a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, utazásszervezés, hajózás és rendezvényszervezés számára járulékcsökkentési (esetenként elengedési) intézkedéseket is foganatosított a kormány, ami mintegy 30 százalékkal járul hozzá az ágazatban dolgozók bérköltségéhez.

Az is komoly segítség, hogy a válság ideje alatt nem lehet felmondani a bérleti szerződéseket.

Ezek az azonnali intézkedések a vezérigazgató szerint alkalmasak arra, hogy levegőhöz juttassák a vállalkozókat és a munkavállalókat egyaránt. Guller azonban kiemelte: mindezek mellett szükség lesz majd egy nagy, történelmi jelentőségű gazdasági intézkedéscsomagra is, amelynek a turizmus mindenképpen része lesz. Az intézkedéseket rövid időn belül bejelenti Orbán Viktor miniszterelnök.

„Az első ijedtségben sok munkaadó megvált alkalmazottjaitól, ám vallom, hogy a munkavállaló nem egy költségvetési sor, amit rendezni kell és ha nincs bevétel, hirtelen meg lehet szüntetni. A munkavállalók mindig emberek családokkal, gyerekekkel, idős szülőkkel, kölcsönökkel, akik alapvetően élni szeretnének” – fogalmazott Guller Zoltán, aki idézte a kormányfő minapi kijelentését, aki azt mondta: „Ha munka van, minden van”.

Guller szerint a munkáltatónak felelősen kell gondolkodnia a munkavállalóival kapcsolatosan, és meg kell próbálnia élni a lehetőségekkel, hiszen a kormány a bérek 30 százalékát magára vállalta. „A munkát nem szabad elvenni az emberektől, a munkát biztosítani kell” - szögezte le a vezérigazgató.

Guller Zoltán elmondta: szimpatikus számára Hegyi Attila magatartása, aki a Bazilikánál elhelyezkedő étteremből 300-400 címre szállít ma már ki ételt, vagy a Bocuse d’Or Akadémia, amelynek séfjei naponta 120 adag ételt főznek az orvosoknak. A vezérigazgató személyes kedvence az Etesd a dokit! elnevezésű akció. „Alkalmazkodni kell az új helyzethez” – hangsúlyozta Guller Zoltán, kiemelve, hogy ez a túlélés egyetlen módja, még ha kevesebb profittal és más gazdasági számítások mentén is.

„A turizmus helyre fog állni, néhány hónapot ebben a rendkívüli helyzetben is túl lehet élni, ha kreatívan, okosan, fegyelmezetten állunk hozzá” - mutatott rá a vezérigazgató.

Az MTÜ indított egy kezdeményezést „Jót ettem, jót tettem" szlogennel. Az akció arra mutat rá, hogy házhoz is lehet rendelni ételt, akár olyan éttermekből is, amelyek eddig nem vállalt házhoz szállítást. Az éttermek akkor maradnak életben, ha házhoz rendelünk – szögezte le a vezérigazgató, rámutatva: az újranyitás feltétele, hogy az éttermek közül minél többnek nyitva kell maradnia.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a Magyar Turisztikai Szövetséggel és egy nemzetközi tanácsadó céggel közösen válságkezelési akcióterven dolgozik, amelynek segítségével a leggyorsabban talpra lehet majd állítani az ágazatot.

Kapcsolódó írásaink