Gazdaság

Segíti a gazdaságvédelmi terv a hazai turizmust

Hogyan érinti a turizmust a nemrég bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv, és melyek ennek az ágazatot érintő legfontosabb elemei? Mi lehet a válságból való kilábalás motorja? Mi lesz a nyári fesztiválokkal? Többek között ezekről a témákról beszélt Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója legfrissebb podcastjában.

Segíti a gazdaságvédelmi terv a hazai turizmust
Guller Zoltán
Fotó: MH

A Magyar Turisztikai Ügynökség nemrég komplex javaslatcsomagot nyújtott be a kormánynak annak érdekében, hogy enyhítse a válság turizmusra gyakorolt hatásait. Jó hír, hogy a javaslatok nagy része bekerült a magyar gazdaság történetének eddigi legátfogóbb és a napokban részletesen ismertetett akciótervébe – mondja az interjúban Guller Zoltán. 

A SZÉP-kártya lehet a legfontosabb eszköz a turizmus újraindításához. Guller Zoltán az interjúban elmondta, hogy 2011 óta van Magyarországon a Széchenyi-pihenőkártya rendszere, amely ma az egyik legfontosabb eszköz lett az ágazatban. „A belföldi turizmus motorja” - fogalmazott Guller. Ismertette azt is, hogy tavaly 220 milliárd forint értékű feltöltés érkezett a kártyákra, mely idén akár ennél is jóval többre, 400 milliárd forintra emelkedhet.

Guller Zoltán elmondta, hogy a belföldi turizmus újraindítása érdekében a bevezetés évének szintjére viszik vissza az adó- és járulékszintet a kártyánál, a munkáltatónak csak személyi jövedelemadót kell azután fizetni. A feltöltési limitet 800 ezer forintra emelik.

Ismertette azt is, hogy a belföldi szállásdíjbevételek mintegy 25 százaléka a SZÉP-kártyák révén realizálódik. 

„Részben rajtunk is múlik az, hogy mikor áll helyre a magyar turizmus teljesítménye.  Őszintén hiszek abban, hogy nyáron a Balatonnál turistákat fogunk látni.”

Guller Zoltán a beszélgetésben kitér a nyári fesztiválokra is. Folyamatosan zajlik az egyeztetés a fesztiválok szervezőivel, és arra szeretnék ösztönözni őket, ha azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, más formában ugyan, és döntően hazai zenészekkel és művészekkel, de rendezzék meg az eseményeket. Ehhez a korábbi fesztiváltámogatások sokszorosát tervezi kiosztani az Ügynökség. Az intézkedés nemcsak a turizmusélénkítés szempontjából fontos, hanem a hetek óta fellépések nélkül maradt művészek számára is hatalmas segítség.

A részletekről hallgassa meg a Guller Zoltánnal készített podcastot itt:

Object box

Kapcsolódó írásaink