Gazdaság

Modern lakózónák jöhetnek létre

A főváros mellett számos vidéki nagyváros is kihasználhatja a lehetőséget a jelenleg elhanyagolt, de kedvező fekvésű településrészek bevonására a lakáscélú fejlesztésekbe

Bár a részletes szabályozásra még várni kell, az OTP Ingatlanpont szak­értői szerint az ötszázalékos áfa visszaállítása a rozsdaövezetekben épülő új lakásokra kedvező folyamatokat indíthat el a piacon.

A legnagyobb barnamezős területtel rendelkező Budapest mellett számos vidéki nagyváros is kihasználhatja a lehetőséget a jelenleg elhanyagolt, de kedvező fekvésű, egykor jellemzően ipari, kereskedelmi funkciójú településrészek bevonására a lakáscélú fejlesztésekbe – derült ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb elemzéséből. Mint írják, a részletes szabályozásra a fogalmak tisztázása miatt is szükség van: a rozsdaövezet kifejezést a köznyelvben használjuk, jogszabályi meghatározása nincs. A jog a „barnamezős terület” definíciót alkalmazza, jellemzően a használaton kívüli, egykori kereskedelmi, ipari létesítményekre, ahol gyakran jelentősebb környezetszennyezés is történt. Az OTP Ingatlanpont szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a jogalkotóknak a rozsdaövezet fogalmának tisztázása mellett pontosan meg kell határozniuk azt is, milyen területek sorolhatók ebbe a kategóriába, a jogalkalmazóknak ugyanis tudniuk kell egy beruházás mérlegelésekor, hogy az beletartozik-e a kedvezményes áfakörbe.

A belváros közelsége, a csatlakozás a már meglévő lakóterületekhez, illetve a kiépült vagy egyszerűbben fejleszthető közösségi közlekedési kapcsolatok komoly előnyt jelentenek. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont szakértője szerint Budapesten ezeknek a feltételeknek megfelelő telkek a pesti oldalon a VIII., a IX., a X. és a XIII. kerületben, míg Budán a III. és a XI. kerületben, a Duna közelében vannak nagy számban. A piac meghatározó szereplői élénken érdeklődnek a lehetőségek iránt, mert ezek a – volumenüknél fogva – gazdaságosan kivitelezhető projektek eddig nagyon keresettek voltak. Még akkor is, ha általában hosszabb beruházási időt igényel a gyakran lepusztult, esetenként szennyezett területek megtisztítása és a kármentesítés vagy a bonyolult tulajdonviszonyok rendezése.

A barnamezős területeken a múltban már több tízezer lakás épült, s bár kezdetben tömegtermékekről volt szó, mára egy-egy kiemelt lokáció (például a Duna szomszédsága) az ott épülő projektnek exkluzivitást ad, ami az árakban is érvényesül. Ami pedig a jövőt illeti, a rozsdaövezetek felszámolásával egyre több modern lakózóna jöhet létre, és felgyorsulhat a lakóövezetek összeérése, ami segíti a mindennapi élethez szükséges szolgáltatások kiépülését és a tömegközlekedési feltételek javítását.

Kapcsolódó írásaink

A kaució továbbra sem alku tárgya

ĀTovábbra is az ár a meghatározó az albérleteknél, a bérleti díjat nem befolyásolja lényegesen, hogy bútorozott vagy bútorozatlan a kiadó lakás