Gazdaság

Csökkenő fogyasztás Európában

A járvány hatásaként visszaesett a villamosenergia-felhasználás

Márciusban még emelkedett a hazai villamosenergia-fogyasztás, ami leginkább a több munkanapnak és az időjárásnak volt köszönhető.

A villamosenergia-fogyasztás alakulása néhány európai országban, 2020 márciusban, éves bázison (százalék)
 

Európában a járvány terjedésével jelentősen visszaesett az üzleti aktivitás, és ezzel párhuzamosan a villamosenergia-fogyasztás – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elemzésében. Mint a MEKH tegnap lapunkkal közölte, európai összevetésben az látszik, hogy míg a legsúlyosabban érintett Olaszországban 12,5 százalékkal volt alacsonyabb a kereslet márciusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva, átlagosan 4,4 százalékos volt a visszaesés.

Magyarországon márciusban még a villamosenergia-fogyasztás bővü­lését mérték. Ennek egyik oka az volt, hogy idén hétvégére esett március 15-e, így kettővel több munkanap volt. Az átlagos hőmérséklet 1,9 fokkal hidegebb volt, mint tavaly ilyenkor, ami szintén a villamosenergia-kereslet növekedése irányába hatott. Ha a hőmérséklet- és munkanaphatással korrigáljuk az adatokat, akkor márciusban egyszázalékos csökkenés volt megfigyelhető. A heti bontásból az derül ki, hogy a villamosenergia-fogyasztás a korábbi két százalék körüli éves növekedési ütem után a 12. héten (március
16–23.), a veszélyhelyzet március 11-én történt kihirdetése után kezdett el csökkenni, és a kijárási korlátozások bevezetését követően, áprilistól mutat jelentős visszaesést.

A tevékenység-korlátozásokon túl a kereslet csökkenéséhez hozzájárult a termékek és szolgáltatások keresletének zsugorodása és a beszállítói láncokban jelentkező fennakadások is. A hőmérséklet- és munkanaphatástól korrigált adatok a 15. héten tizenegy százalékos visszaesést mutattak 2019 azonos hetéhez viszonyítva. A 16. héten nem mélyült tovább a visszaesés.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom