Gazdaság

Minden, amit tudni érdemes a bértámogatásról

A német mintára itthon is bevezetett rövidített munkaidő a gyakorlatban azt jelenti, hogy az állam kifizeti a munkavállalók kieső fizetésének 70 százalékát a munkáltató helyett. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a bértámogatás kapcsán.

Minden, amit tudni érdemes a bértámogatásról
A Gazdaságvédelmi Akcióterv kiemelt célja a munkahelyek védelme
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A támogatás lényege

A Gazdaságvédelmi Akcióterv kiemelt célja a munkahelyek védelme. A program a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkaadókat és munkavállalókat segíti akár több százezer munkahely megőrzésével. A munkavállaló a munkáltatóval együttesen benyújtott kérelem alapján kaphat támogatást, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások leépítések helyett a munkahelyek védelmében csökkentett munkaidőt alkalmazzanak.

A programban a munkáltató vállalja, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, és a munkavállaló csökkentett munkaidejére és egyéni fejlesztési idejére bért fizet. Míg a munkavállaló vállalja, hogy munkát végez és az egyéni fejlesztési időben a munkaadó rendelkezésére áll, ezért cserébe az állam a kieső bér 70 százalékának térítésével kompenzálja a munkavállalót.

Kik igényelhetik?

Azon munkáltatók (a munkavállalókkal együtt), akik a vírushelyzetre tekintettel legalább 15, de legfeljebb 75 százalékkal voltak kénytelenek csökkenteni a munkaidőt, vagyis legalább napi 2 órában foglalkoztatják munkavállalóikat, és a későbbiekben is garantálják a továbbfoglalkoztatást.

  • A vállalkozásoknak lehetőségük van a bértámogatás mellett 0,1 százalékos kamatozású, 2 éves futamidejű munkahelymegtartó hitel felvételére is, amelyet a munkavállalók 9 havi bérének finanszírozására fordíthatnak;
  • A támogatásnál a kérelem benyújtásának napjára vonatkozó alapbért veszik figyelembe;
  • Nem kell kifejteni a gazdasági nehézségek okát;
  • A munkaszerződések módosítását, a csökkentett munkaidőről és az egyéni fejlesztési időről szóló megállapodásokat nem kell egyenként megkötni minden munkavállalóval, mivel a munkaszerződések a kormányrendelet erejénél fogva módosulnak

Kiket érint?

Minden munkavállalót, akinek a munkáltatója garantálja a továbbfoglalkoztatást. A bértámogatás kiterjed a munkaidőkeretben foglalkozatott dolgozókra, a távmunkára és az otthoni munkavégzésre, a munkaerő-kölcsönző cégekre, valamint az egyesületek és civil szervezetek közül azokra, amelyek nem részesülnek költségvetési támogatásból.

Az EU-s szabályok miatt azok sem kaphatnak állami bértámogatást, akik uniós forrásból jutnak bérjellegű támogatáshoz.

Mennyi időre?

3 hónapra.

Mennyit fizet az állam?

Kieső munkabérként legfeljebb a nettó minimálbér dupláját, 214 130 forintot lehet figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy az állami támogatás összege fejenként havonta legfeljebb nettó 74 946 forint lehet.

A bértámogatási rendszerben egyszerre kell áldozatot hoznia a munkavállaónak, a munkaadónak és az államnak is
A bértámogatási rendszerben egyszerre kell áldozatot hoznia a munkavállaónak, a munkaadónak és az államnak is
Fotó: Századvég

Nézzünk egy példát:

Tegyük fel, hogy egy vállalkozás a koronavírus okozta gazdasági helyzetben 50 százalékos kereslet-visszaeséssel szembesül, ezért csak fele időben kíván foglalkoztatni. Ekkor egy 20 munkanapos hónap esetében a 20 munkanap 50 százalékát a munkaadó fizeti, 3 munkanap egyéni fejlesztésre fordítható (ezt is a cég fizeti), míg 7 munkanapot finanszíroz az állam. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy munkavállaló nettó alapbére 200 ezer forint volt eddig, és a veszélyhelyzet miatt a munkaideje 50 százalékkal csökkent, akkor a kieső munkabér 70 százalékát, azaz nettó 70 ezer forintot garantál részére az állam. Tehát: ha a munkavállaló nettó alapbére 8 órás foglalkoztatás mellett 200.000 forint volt.

Ha a járvány idejére munkaideje és bére felére csökkent (4 óra és 100 000 forint), akkor támogatásként havonta 70.000 forintot igényelhet. Így összesen 170 000 forintot fog keresni.

Hogyan lehet igényelni?

A munkavállaló a munkáltatóval közösen Cégkapun keresztül kérelmezheti 2020. április 16-ától, melyet 8 napon belül bírál el a kormányhivatal; május végén érkezhetnek az első kifizetések a munkavállalók számára

Hogyan lehet megkapni?

  •  A munkaadó és a munkavállaló közös kérelmet nyújt be egyszerű, digitális formában.
  •  8 napon belül elbírálja a kérelmet a kormányhivatal.
  •  Május végén jön az első kifizetés a munkavállaló számára.

A támogatás havi szinten kerül utalásra a munkavállaló részére, táppénz, betegszabadság, fizetett állásidő, fizetett szabadság idejére is jár. A támogatás adómentes.

A bértámogatási rendszerben egyszerre kell áldozatot hoznia a munkavállalónak, a munkaadónak és az államnak is. A munkaadó vállalja, hogy nem küldi el a munkavállalót, a munkavállaló vállalja, hogy bizonyos jövedelem-kiesés mellett tovább dolgozik és önfejlesztésre is fordít munkaidőt.

Az igényléssel kapcsolatos további információ és a szükséges űrlapok ide kattintva érhetőek el.

Kapcsolódó írásaink