Gazdaság

Megszorítás helyett adókönnyítéseket hoz az Orbán-terv

A kormányrendelet számos olyan új intézkedést is rögzít, amely a koronavírus-világjárvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások terheit még tovább csökkenti

A Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb adókönnyítő intézkedései több mint kétszázmilliárd forintot hagynak a magyar családoknál, a vállalkozásoknál és a lakosságnál. A baloldali válságkezeléssel ellentétben, amely az adóemelésekre és megszorításokra épített, a nemzeti kormány adócsökkentésekkel és célzott támogatásokkal segíti a munkahelyek, a vállalkozások és a családok védelmét.

Megszorítás helyett adókönnyítéseket hoz az Orbán-terv
Fotó: Facebook

Idén július 1-jétől két százalékponttal – 17,5 százalékról 15,5 százalékra – csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, ami amellett, hogy fél év alatt 160 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, az álláshelyek megőrzésében is segíthet – emlékeztetett közleményében a Pénzügyminisztérium. Hozzátették, az unióban legversenyképesebb adófajtának, a kisvállalati adónak a kulcsa 2021. január 1-jétől egy százalékponttal, 12 százalékról 11 százalékra csökken, ez mintegy tízmilliárd forintot hagy jövőre csaknem 51 ezer vállalkozásnál.

A folytatódó adócsökkentések mellett számos adózást könnyítő intézkedés részletszabályait is tartalmazza a kormányrendelet. Adókönnyítést és likviditási könnyebbséget is jelent mintegy 600 ezer cég és szervezet számára az, hogy elegendő lesz a beszámolót és az ahhoz kapcsolódó bevallásokat szep­tember 30-ig elküldeni. Az adót megfizetni is eddig az időpontig kell.

A cégek likviditását egy másik intézkedés is segíti, az ekáer-bejelentéseik után nem kell kockázati biztosítékot fizetniük, a korábban befizetett biztosítékot pedig visszakapják. Az anyagi előnyök mellett egészségvédelmi szempontok miatt a kormány az online pénztárgépekre és az automatákra felülvizsgálati moratóriumot vezetett be. Így például az online pénztárgépek esetében a szoftver-felülvizsgálatot és a szervizes helyszíni vizsgálatot elegendő a veszélyhelyzet megszűnésétől számított 120 napon belül elvégezni.

A koronavírus-járvány miatt bajba jutottak újabb fizetéskönnyítést vehetnek igénybe. Az újfajta kedvezmény kérelemre indul, amelyet a hatóság 15 napon belül bírál el. A kérelem mindenkinek, a cégeknek is illetékmentes. A 12 havi részletfizetés vagy a hathavi pótlékmentes fizetési halasztás mindegyik adófajtára kérhető, és ötmillió forintos tartozásig vehető igénybe. A cégeknek – kérelmük pozitív elbírálása esetén – akár ötmillió forinttal kevesebb adót kell megfizetniük.

A turisztikai ágazatot további adóintézkedések segítik. A vendégeknek 2020. december 31-ig nem kell megfizetniük az idegenforgalmi adót. Mintegy egymillió munkavállalónak nőhet a Szép-kártyára érkező juttatása, ugyanis június 30-ig a jelenlegi adóteher 32,5 százalékról 15 százalékra csökken. Ráadásul 2020-ban a kedvezményes adókulccsal adható úgynevezett rekreációs keretösszeg 450 ezerről 800 ezer forintra emelkedik, a költségvetési szerveknél pedig ugyanez kétszázezerről négyszázezer forintra nő.A munkavállalókat segíti, hogy a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra. Helyettük május 1-jétől a munkáltató fizeti be az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amely havi 7710 forint. A munkáltató kérésére a NAV engedélyezi, hogy ezt is csak a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónap elteltével kelljen a vállalkozásnak megfizetnie.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom