Gazdaság

Kétezer liter fertőtlenítőt kapott a Semmelweis Egyetem

Kétezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt kapott a Semmelweis Egyetem, a Mol által gyártott folyadékokat csütörtökön szállították ki az intézménynek, a későbbiekben további szállítmány is érkezik - közölte György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön az átadás előtt az MTI-vel telefonon.

Kétezer liter fertőtlenítőt kapott a Semmelweis Egyetem
A Mol saját gyártású, Hygi elnevezésű kéz- és felületfertőtlenítő szere a Golgota téri töltőállomáson
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt másfél hónap intézkedéseinek köszönhetően Magyarország a fertőtlenítőszereknél önellátóvá vált: az alapanyagot, a terméket és a csomagolást egyaránt Magyarországon állítják elő.

Az elmúlt másfél hónapban 27 cég kapott gyorsított eljárással - vagyis hat hónap helyett két hét alatt - engedélyt fertőtlenítőszer gyártására, így jelenleg harminc vállalat gyárt fertőtlenítőszereket, négy cég pedig alapanyagot.

Hozzátette: ezek a fertőtlenítőszerek megfelelnek a fogyasztóvédelmi kritériumoknak.

György László elmondta: Magyarország 2010 óta patrióta gazdaságpolitikát folytat, ez azt jelenti, hogy amit az országban lehet fejleszteni és gyártani, azt itt is kell. A kormány célja ezért az, hogy az ország önellátóvá váljon a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközökből - hangsúlyozta.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a szájmaszkok bevizsgálására laboratóriumot hoztak létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, ennek köszönhetően felgyorsul e védőeszközök minőségértékelése.

Öt hét alatt pedig két lélegeztetőgép-prototípus is elkészült, amit az tett lehetővé, hogy a magyar fejlesztőmérnökök „leleményességének” köszönhetően körülbelül huszadrészére csökkent a fejlesztési idő - mondta.

Maszkokat több mint hetven cég készít - fűzte hozzá -, a lélegeztetőgépeket pedig várhatóan két helyen gyártják majd.

A Mol az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Hygi kézfertőtlenítő 200 milliliteres kiszerelése a hétvégétől országosan, bárki számára elérhető a Mol töltőállomásain. Kétliteres csomagolásban a kéz- és felületfertőtlenítő várhatóan jövő hét végétől lesz kapható a kiemelt töltőállomásokon.

A kéz- és felületfertőtlenítő csütörtöki átadásán György László mellett részt vett Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem stratégiai rektorhelyettese és Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó írásaink

Minden, amit tudni érdemes a bértámogatásról

ĀA Századvég Gazdaságkutató Zrt. összeállításából kiderül, kik és milyen módon igényelhetik a támogatást, illetve az is, mekkora részét vállalja át az állam a munkavállalók kieső bérének