Gazdaság

A magas kamatozású hiteleket érdemes tovább fizetni

Nem biztos, hogy kap új hitelt az, aki él a törlesztési moratóriummal

A pénzintézetek összesített visszajelzései alapján az ügyfelek harmada nem él a törlesztési moratóriummal. Radimeczky Géza, a Money.hu ügyvezetője lapunknak azt mondta, a magasabb kamatozású hitelek törlesztését érdemes folytatni, mivel jelentősen hosszabbodhat a futamidő.

A bankok kommunikációja alapján nagyjából az ügyfelek harminc-negyven százaléka nem választja a moratóriumot, ez a szám bankonként eltérő. Mivel az ügyfeleknek azt kell jelezniük a bankok felé, hogy nem kívánnak élni a moratórium lehetőségével, ezért a Money.hu tapasztalatai szerint a hitelintézetek call centerei szinte már túlterheltek, és a legtöbben ezzel foglalkoznak – válaszolta lapunk megkeresésére Radimeczky Géza, a portál ügyvezetője.

Kifejtette, az, hogy egy ügyfél milyen esetben fizeti tovább a hitelét, több dologtól is függ, ilyen például, hogy van-e biztos jövedelme, gyorsan le akarja-e zárni a kölcsönét, vagy éppen új hitelt akar. Sok bank például nem hitelez, ha valakinek moratóriummal érintett kölcsöne van – de van olyan pénzintézet, amelyik ezt a saját meglévő ügyfelei esetén mégis megteszi – mutatott rá Radimeczky Géza.

Vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta, a magasabb kamattal rendelkező hitelek esetén, aki megteheti, annak nem érdemes élnie a moratóriummal, mivel az elmaradt kamatokat és díjtörlesztéseket jóvá fogják írni a bankok a tőketartozásban, és ezt futamidő-növeléssel, a törlesztőrészlet emelése nélkül kell majd megfizetni. Emlékeztetett, hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek esetében a március 18-a éjfél a döntő, az addig felhalmozott hitelösszegre vonatkozik a moratórium.

A Money.hu segítségével felvett hitelek esetében, ha az ügyfélnek több hitelszerződése is van, akkor az a tapasztalat, hogy vagy mindegyik hitele esetében él a moratóriummal, vagy egyik kölcsönéhez sem veszi igénybe, nem jellemző, hogy szerződésenként döntené el, melyik kölcsönét fizeti tovább változatlanul.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom