Gazdaság

Importkiváltással a magyar gazdaságért

Márkus Zsolt: Munkavállalóink tizenhét százaléka külföldről visszatért hazai szakember

A veresegyházi Veresi Paradicsom Kft. nyerte el az Agrárminisztérium 2019. évi Agrár Innovációs díját a huszonnyolcadik Innovációs Nagydíjon. Márkus Zsolt, a vállalat ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, a náluk termett paradicsomok beltartalmi értéke háromszáz százalékkal magasabb, mint az importoké, a legkiválóbb fajtájuknál ez a szám hatszáz százalék.

Importkiváltással a magyar gazdaságért
Márkus Zsolt ügyvezető igazgató
Fotó: MH

– Ez az első elismerésük?

– Tavaly elnyertük az EY Az Év Üzletembere, Újgenerációs gyártástechnológiákért járó különdí-jat. Ezzel mi vagyunk az elsők a kertészeti szektorban, akik EY-díjat kaptak. De 2017-ben mi lettünk a legjobb magyarországi agrárvállalat a kis- és középvállalkozások között, illetve a Highlights of Hungary Forbes-különdíja is nagy siker számunkra, mert ott a társadalmi szerepvállalásunkat értékelték. Az elismerések jelzik, hogy az általunk kitűzött irány jó, követendő példa lehet, emellett megmutatja a fiataloknak, hogy ebben az ágazatban is sok poten­ciál van.

– Mesterséges technológiát használnak a paradicsomtermesztésben, mégis sokkal ízletesebb, édesebb és mesterséges adalékoktól, színezéktől mentes paradicsomot „állítanak elő”?

– A mesterséges ebben az esetben a teljesen kontrollált és tiszta termesztést jelenti. Ez az, ami miatt „adalékmentes” paradicsomot tudunk termeszteni, a jelenleg elérhető technológia teljes repertoárját bevetjük, hogy optimális körülményeket biztosítsunk a paradicsomnak. A zöldségek tisztított vizet és pontosan kiszámított tápanyagokat kapnak. A növényvédelmet hasznos rovarok végzik, a bogyók a tövön érnek be, éretten szüretelünk, semmilyen érésgyorsítót nem használunk. A zamatos íz összetett dolog eredménye: egyrészt a kontrollált termesztési körülményeknek, másrészt a kiváló minőségű magoknak köszönhető. A világ legédesebb paradicsomjai esetében, mint amilyen a Cukorfalat vagy a Piccolo, a licenc a miénk, Magyarországon csak mi termeszthetjük, ilyen néven magokat se adhat el senki. Emellett a titok, hogy a leszedett bogyók a lehető leghamarabb eljutnak a fogyasztókhoz.

– Miért fontos és elengedhetetlen a mezőgazdasági korszerűsítés?

– A szektorban, ha egy vállalkozás versenyben akar maradni, akkor elkerülhetetlen, hogy fejlődjön. A zöldségtermesztésben már a közeljövőt jelentik a mesterséges intelligencia alapján működő rendszerek, illetve a zárt, tiszta termesztéstechnológia. Nekünk saját meteorológiai állomásunk van, tizenöt másodpercenként mérünk klímavezérlésnél több száz adatot, a növény egészségügyi állapotát hetente, kvázi menedzserszűrés-szerűen felmérjük, elemezzük. A korszerű technológia mellett nem elhanyagolható a legjobb szakemberek alkalmazása vagy a komolyabb cégek esetén a környezetvédelem, illetve a társadalmi szerepvállalás. A világ vezető növénybiológiai vállalatától a legjobb európai szakembereket szerződtettük, klímaszakértőink a szűk szakmai elithez tartozó profik. A környezetvédelem nálunk a tiszta termesztésben, a geotermikus energiával működő fűtési rendszerben, az öntözővíz újrafelhasználásában, a környezetbarát csomagolóanyagok használatában mutatkozik meg elsősorban, illetve abban, hogy a termelésünkkel csökkentjük az import paradicsom szállítása által okozott környezetterhelést. Ami a társadalmi hasznosságot, illetve szerepvállalást illeti, az nem merül ki csupán a rászorulók támogatásában: azzal, hogy itthon termesztünk, magyar munkavállalóknak biztosítunk munkahelyeket, az importkiváltással segítjük a magyar gazdaságot, de elsősorban a tiszta termesztésre való átállás szemlélete a lényeges. Az innovatív környezettel és megfelelő vállalati kultúrával itthon teremtünk versenyképes munkahelyeket, munkavállalóink tizenhét százaléka külföldről visszatért magyar szakember.

– Sikerülhet visszaszorítani a silányabb minőségű spanyol paradicsomimportot ezzel a technológiával?

– Cél, hogy minél nagyobb mennyiséget tudjunk termeszteni a téli, fényszegény hónapokban is, hogy minél nagyobb importot tudjunk kiváltani. Ez csak további fejlesztésekkel, bővítésekkel lehetséges. Másfél éve nyitottuk meg pótmegvilágítású üvegházunkat, így egész évben képesek vagyunk termelni Veresegyházon. Jelenleg éves szinten ezer tonna, azaz egymillió kilogramm importot váltunk ki. A tavaly januári mérések során kiderült, hogy a nálunk termett paradicsomok beltartalmi értéke háromszáz százalékkal magasabb, mint az importoké, a legkiválóbb fajtánknál ez a szám hatszáz százalék. A külföldről behozott paradicsomokat éretlenül szedik le, illetve a szállítás során romlik a beltartalmi értékük. Mi érett, piros bogyókat szüretelünk, és mivel itthon értékesítünk, így a beltartalmi értéket sem a több ezer kilométeres szállítás, sem a hosszú raktározás nem rontja le. Ezért lényeges, hogy a magyar vásárló magyar paradicsomot fogyasszon.