Gazdaság

Elérhető az átalakított növekedési hitelprogram

Ismét jelentős segítséget nyújt a jegybank a beruházásokhoz, forgóeszköz-finanszírozást is igénybe vehetnek a cégek, lényegében szabad felhasználási lehetőséggel

Az átalakított növekedési hitelprogram kiemelt szerepet kaphat a vállalati hitelezésben, és ismét az egyik legfontosabb forrása lehet a gazdasági növekedésnek.

Elérhető az átalakított növekedési hitelprogram
A kedvezményes hitel igénybe vehető a munkaerőköltség finanszírozására
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A mikro-, kis- és középvállalkozások számára tegnaptól elérhető a Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) konstrukció. Mint azt a Magyar Nemzeti Bank tegnap a távirati irodával közölte, a hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál igényelhető, összesen 1500 milliárd forintnyi, maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forrás az eddigieknél szélesebb körben használható, elősegítve a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a vállalkozások megerősödését és további növekedését.

A Növekedési Hitelprogram az elmúlt hét évben csaknem ötvenezer mikro-, kis- és középvállalkozás számára biztosított kedvező és kiszámítható kamatozású forrást, ezáltal kiemelkedő szerepet játszott a kkv-szektor hitelezésének beindításában és felfuttatásában – olvasható a tájékoztatóban. Az MNB szerint a vállalatok megváltozott
finanszírozási igényeihez igazodó NHP Hajrá az elkövetkező időszakban újra kiemelt szerepet kaphat a vállalati hitelezésben, valamint újra az egyik legfontosabb forrása lehet a gazdasági növekedésnek.

Az új konstrukció a legfontosabb paraméterei, így a kamat mértéke és a lebonyolítás módja tekintetében megegyezik az NHP korábbi szakaszaival és a megszűnő NHP Fix konstrukcióval. Továbbra is elérhetők lesznek beruházási hitelek – ideértve a lízinget is –, azonban bővül ezek felhasználásának köre. Emellett a húsz éves maximális futamidő az elhúzódó és lassabban megtérülő beruházások finanszírozását is lehetővé teszi. Tekintettel a beruházások esetlegesen hosszabbra nyúló kivitelezési idejére, a hitelek lehívására a szerződéskötést követő három éven belül van lehetőség, ami további könnyítést jelent az NHP korábbi szakaszaihoz képest. A munkahelyek és termelési kapacitások megtartása, valamint a vállalatok likviditásának biztosítása érdekében lehetőség lesz újra forgóeszközhitelek felvételére, lényegében szabad felhasználási lehetőséggel. A forrás így felhasználható vevőkövetelés- és készletfinanszírozáson túl a munkaerőköltség fedezésére, továbbá előfinanszírozhatók európai uniós támogatások is, legfeljebb hároméves futamidő mellett. Az adósságszolgálat mérséklése céljából kiválthatók a korábban nem az NHP keretében felvett hitelek is, amennyiben azok célja az NHP Hajrában engedélyezett hitelcélokkal összhangban van.

Kiemelték, a minimális hitelösszeg egymillió forintra csökkent, így a mikrovállalkozások forráshoz jutásában továbbra is fontos szerepet tölthet be a program. Az egy kkv által elérhető maximális hitelösszeg húszmilliárd forint, ami a kkv-szektor nagyobb szereplői stabilitásának megőrzését segíti elő. Annak érdekében, hogy az ügyfelek minél hamarabb forráshoz jussanak, a pénzügyi intézményeknek a hitelbírálati döntést az ehhez szükséges információk rendelkezésre állását követő két héten belül kell meghozniuk. A vállalkozásoknak egyszerre több bankot is érdemes megkeresniük hiteligényükkel, hogy minél gyorsabban, minél alacsonyabb kamat- és minél kedvezőbb egyéb feltételek mellett jussanak finanszírozáshoz.
Tegnap a Budapest Bank, a Gránit Bank, és a Takarékbank is elkezdte az NHP Hajrá közvetítését a kis- és középvállalatoknak.

Készülni kell a moratórium utáni időszakra


Körlevélben szólították fel tegnap a Magyar Nemzeti Bank vezetői a hitelező és pénzforgalmi intézményeket, hogy üzleti és monitoringfolyamataik megerősítésével készüljenek fel a törlesztési moratórium lezárultát követő időszakra. A jegybank szerint olyan finanszírozási konstrukciókat, fizetési ajánlatokat is szükséges kialakítaniuk, amelyekkel orvosolni tudják majd adósaik esetlegesen felmerülő fizetési nehézségeit. Kezdeményezték, hogy a piaci szereplők tekintsék át a hitelezési és monitoringfolyamataikat, belső szabályozásaikat. A jegybank elvárja, hogy a hitelező intézmények a moratórium alatt ne emeljék meg díjaikat, jutalékaikat azoknál a bankszámlacsomagoknál, hiteleknél, amelyeknél ezek mértéke az ügyfél bankszámlájára érkező havi utalások összegétől függ.
(PGI)

Kapcsolódó írásaink