Gazdaság

Az Európai Bizottság hazai csomagot is támogat

A magyar program segítséget nyújt a kutatóknak és a vállalatoknak

Kutatás-fejlesztést segítő tagországi programokat hagyott jóvá az Európai Bizottság (EB), köztük azt a magyar csomagot, amelynek keretében a szektor dolgozói 31,5 milliárd forint összegű bértámogatást kapnak.

Az új típusú koronavírus-járvány által érintett ágazatokban tevékenykedő kutatók megsegítését célzó magyarországi programot az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabályok alapján hagyta jóvá a brüsszeli testület – derült ki az EB közleményéből. A bizottság értékelése szerint az intézkedés szükséges a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez. A magyar program támogatást nyújt a kutatóknak és a vállalatoknak ahhoz, hogy a járvány alatt és után is folytathassák kutatás-fejlesztési tevékenységeiket – írta Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős alelnök. A munkahelyek fenntartása az innovatív ágazatokban fontos az európai gazdaság számára ahhoz, hogy a válság után újra erős lábakon állhasson. Együttműködnek a tagállamokkal annak érdekében, hogy ez az uniós szabályokkal összhangban történjen. Emellett engedélyezték azt a portugál tervezetet is, amelynek keretében Lisszabon 140 millió euróval támogatja a koronavírus-járvány elleni küzdelemmel kapcsolatos kutatás-fejlesztési beruházásokat, például az oltóanyag előállításán dolgozó vagy a lélegeztetőgépeket, védőfelszereléseket gyártó cégeket.

Vestager hangsúlyozta: a megfelelő felszerelések és gyógyszerek kifejlesztésének és gyártásának felgyorsítása elsődleges fontosságú. Jóváhagyták a halászati szektor támogatására szolgáló, négymillió eurós horvát intézkedéscsomagot, valamint a kis- és középvállalkozások megsegítését célzó osztrák kezességvállalási programot is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom