Gazdaság

A kaució továbbra sem alku tárgya

Továbbra is az ár a meghatározó az albérleteknél, a bérleti díjat nem befolyásolja lényegesen, hogy bútorozott vagy bútorozatlan a kiadó lakás

Bár kis számban megjelentek a kínálatban olyan kiadó lakóingatlanok, ahol a bérbeadók beérik egyhavi kaucióval, a többség ragaszkodik a kéthavi összeghez. A közvetítőn keresztül hirdetett albérletek esetében nincs változás.

A kaució továbbra sem alku tárgya
Ahogy csökkentek az árak, az érdeklődés is megindult az ingatlanpiacon
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A bérbeadók túlnyomó többsége továbbra is kéthavi kauciót kér el a bérlőktől, de az új hirdetések öt százaléka esetében már egyhavi kau­cióval is beérik a kiadó lakások vagy házak tulajdonosai – válaszolta lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Azt is elmondta, továbbra is az ár maradt a meghatározó tényező, a járvány hatására sem kapott a korábbinál nagyobb szerepet az, hogy a kiadó ingatlan bútorozott-e vagy sem. Ahogy azonban megjelentek a kínálatban az olcsó kiadó lakások, az érdeklődés is megindult, nőtt a kereslet – mutatott rá a szakember. Az elmúlt két hétben tizenöt-húsz százalékkal többen érdeklődtek kiadó lakások és házak iránt, mint a március közepét jelentő mélypont idején.

A közvetítőn keresztül kiadott ingatlanok esetében egyáltalán nem csökkent a kaució mértéke. Az Otthon Centrum lapunk kérdésére adott válaszából kiderült, hogy a bérbeadók részéről továbbra is kéthavi kaució és az első havi bérleti díj az elvárás. Azokban az esetekben, ahol közvetítő segítségével adják bérbe az ingatlant, nem valószínű, hogy csökkenne a kaució, hiszen általában ez az összeg az, ami többek között a közvetítés díját is fedezi – mutatott rá a szakértői válasz. Hozzátették azt is, hogy azoknál a tranzakcióknál, ahol nincs közvetítő, eddig is volt példa arra, hogy elegendő volt egyhavi kaució, ezt a szakértők szerint valószínűleg a jelenlegi helyzet sem befolyásolja. Az pedig már minden tulajdonos felelős döntésén múlik, hogy kaució nélkül is bérbe adja-e az ingatlanát, ugyanis ez komoly kockázat számára, hiszen így fizetési elmaradást – legyen az a bérleti díj vagy közüzemi számla – nem tud érvényesíteni.

A nem lakáscélú ingatlanokat is kevesebben keresik

A garázsok, irodák, üzlethelyiségek piacán is visszaesett a kereslet a járvány hatására. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunk kérdésére huszonöt százalékos keresletcsökkenésről számolt be a járvány előtti időszakhoz képest. Ez a szakember szerint jelentősnek mondható, de elmarad az eladó lakások és házak kategóriájában érezhető harminc-harmincötszázalékos visszaesésétől. A nem lakáskategóriájú ingatlanok bérleti díja érdemben nem változott az elmúlt hetekben, stagnálás látható – tette hozzá. (MOA)

Kapcsolódó írásaink