Gazdaság

Rozsdaövezetekben tér vissza az ötszázalékos lakásáfa

Az Orbán-terv részeként a kedvezményes adózás újonnan létesülő lakásoknál is lehetséges

Hosszabb távon és megfelelő lakásszám esetén a rozsdaövezetekben megépülő lakások kiegyensúlyozottabbá tehetik a budapesti ingatlanpiacot, a növekvő kínálat a versenyhelyzetet fokozhatja az új lakások piacán – áll az Ingatlan.com elemzésében. Ez a korábban kevésbé felkapott városrészekben is új lendületet hozhat.

Rozsdaövezetekben tér vissza az ötszázalékos lakásáfa
Új lakások átlagos kínálati négyzetméterárai a rozsdaövezettel rendelkező budapesti kerületekben
Fotó: Ingatlan.com

Egy régi-új intézkedés újabb átrendeződést eredményezhet a használaton kívüli iparterületekkel rendelkező budapesti városrészekben, de akár a többi nagyvárosban is. A kormány ugyanis az Orbán-terv részeként újra bevezeti a kedvezményes, ötszázalékos általános forgalmi adót azoknál a lakásoknál, amelyek az úgynevezett rozsdaövezetekben épülnek meg a következő időszakban – emlékeztet közleményében az Ingatlan.com.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője azt mondta: „Korábban piaci pletykaként felmerült, hogy a kedvezményes áfa maradhat a főváros bizonyos kerületeiben és az agglomeráció egyes részein annak érdekében, hogy ne veszítsenek nagyot a lendületükből a felfutó lakásépítések. A mostani lépés ezzel összhangban lehet.” Hozzátette, egyelőre pontosan nem lehet tudni, hogy mi számít rozsdaövezetnek a kedvezményes áfa szempontjából. A ma már használaton kívüli iparterületekről, illetve azok egy részéről lehet szó, erről majd a konkrét jogszabály rendelkezik.

„A rozsdaövezetek bevonása a lakáspiacra azért is kedvező, mert bővül a lakásfejlesztésre alkalmas telkek kínálata. Másrészt évtizedes kérdésre ad választ azzal, hogy az érintett területek megújulnak. Lényeges az is, hogy több olyan külvárosi részt tesz fel a lakáspiaci térképre akár Budapesten, akár a többi nagyvárosban, amelyek eddig nem voltak középpontban. Megfelelő nagyságú rozsdaövezeti fejlesztésekkel így hosszabb távon kiegyensúlyozottabbá válhat a fővárosi lakáspiac” – emelte ki a szakember. Fontos figyelembe venni az Ingatlan.com szakértője szerint, hogy a kedvezményes lakásépítési áfa nem pusztán egy kedvezmény. Feltehetően ez egy ösztönzés arra, hogy a rozsdaövezeteket rendbehozzák a fejlesztők, több helyen ugyanis szennyezett lehet a talaj, közművesítésre is szükség lehet. Az extra fejlesztések az alacsonyabb áfával már vonzóbbak lehetnek, az új helyszínek bevonása pedig élénkítheti a piaci versenyt.

Építkezés ipari ingatlanokon

Az elmúlt évtizedekben több tanulmány, elemzés vizsgálta a budapesti barna- és rozsdaövezeteknek hívott területeket, amelyek egyik jellemzője, hogy egykori ipari ingatlanokról van szó. A fővárosban számos kerületben, a III.-ban, a IV.-ben, a IX.-ben, a X.-ben, a XI.-ben, a XIII.-ban, a XXI.-ben és a XXII.-ben is találhatóak ilyenek. Balogh László azt mondta, egyelőre nem tudni még, hány rozsdaövezetbe tervezett lakásról lehet szó Budapesten. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a járvány mind az új építésű, mind a használt lakások árait befolyásolhatja, ezért az egykori ipari övezetekben várható négyzetméterárakról sem lehet még pontos előrejelzéseket adni.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink