Gazdaság

Kellő mennyiségű energia jut a piacra a szolgáltatóktól

Az MVM Csoport munkatársai is azon dolgoznak, hogy a lakosság és a gazdaság ellátásazavartalan legyen, ezzel is támogatva a koronavírus elleni küzdelmet

Minden szükséges lépést megtett az elmúlt időszakban az MVM Csoport annak érdekében, hogy a járványhelyzetben is biztosítsa az ország állandó energiaellátását. A nemzeti energetikai holding több mint ötven tagvállalatának mindegyike felkészült a jelenlegi helyzet kezelésére.

Kellő mennyiségű energia jut a piacra a szolgáltatóktól
A paksi atomerőmű adja az ország villamosenergia-termelésének a felét
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Megerősített biztonsági védelmet, illetve a korábbinál is szigorúbb beléptetést rendelt el az ország villamosenergia-ellátásának háromnegyedét biztosító erőműveiben az MVM Csoport az elmúlt hetekben – derült ki a vállalat lapunknak küldött közleményéből. Mint írják, szükséges esetekben új munkarendet vezettek be, illetve kialakították a bentlakásos munkavégzés feltételeit a dolgozók számára a járványhelyzetben is folyamatos energiaellátás érdekében. Az összesen mintegy 15 ezer főt foglalkoztató nemzeti energetikai holding munkatársainak hatvan százaléka otthoni munkavégzésre állt át.

„A hétköznapjaink biztonsága felértékelődött ezekben a krízisnapokban, cégcsoportunkra a fogyasztók maradéktalanul számíthatnak” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az energetikai szolgáltatások biztosítása nélkül a gazdaság nem tud működni, a lakosság nem képes létezni. Kiemelte: munkatársaival most is azon dolgoznak, hogy mindig, mindenhol rendelkezésre álljon a szükséges energia mind a lakosság, mind a gazdaság számára, ezzel is támogatva a koronavírus elleni küzdelmet.

A paksi atomerőmű a nap 24 órájában biztosítja az ország villamosenergia-termelésének a felét, ehhez pedig nélkülözhetetlen a blokkok biztonságos és folyamatos működtetést biztosító üzemeltetői, karbantartói, műszaki háttér és funkcionális támogató szakszemélyzet. „A blokkjaink kiszolgálása ennek a speciálisan képzett, felkészült és tapasztalt szakembergárdának a folyamatos és összehangolt munkáját igényli, ezért már március elejétől intézkedéseket hoztunk munkatársaink egészségének védelme, a koronavírus megjelenése esetén a vírus terjedési sebességének csökkentése érdekében” – tette hozzá Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tegnap a távirati irodával közölte: a hazai áramtermelés 22 százalékát, az importtal együttvéve pedig az országos villamosenergia-felhasználás 19,6 százalékát biztosították napenergia-termelők csütörtökön a déli csúcsidőszakban. A 942,8 megawattos napenergia-termelési csúcs újabb rekordnak számít a villamosenergia-piacon.

Jövő évtől a jelenleginél több irányból is érkezhet az energiahordozó

Jelentős a földgáztartalék
 

A telet megelőző gondos felkészülésnek köszönhetően az elmúlt hónapokban is folyamatos volt a magyar családok és vállalkozások gázellátása. Bár a hivatalos fűtési szezon április 15-én véget ért, a hazai földgáztárolókban csaknem hárommilliárd köbméter tartalék maradt – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tegnap az MTI-vel. Kiemelték, a hatvanszázalékos töltöttség a következő fűtési időszak ellátását is megalapozza. A várható kereskedői és az egyetemes szolgáltatói feltöltésekkel számolva ismét csúcsközeli tárolói töltöttséggel indulhat majd a 2020/21-es téli időszak. Magyarország folyamatos földgázellátása jelenleg a stabil hazai kitermelés mellett Ausztria, Szlovákia és Ukrajna felől biztosított.

A kormány komoly erőfeszítéseket tesz a gázellátás diverzifikációja, az ellátásbiztonság további erősítése érdekében – nyilatkozta Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A horvát LNG-terminálhoz és a Török Áramlat meghosszabbításához kötődő beruházásoknak köszönhetően várha­tóan 2021-től Horvátország és Szerbia irányából is érkezhet majd földgáz. „A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben is elkötelezte magát a rezsicsökkentés fenntartása és az ellátásbiztonság további fejlesztése mellett. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók meg­fizethető áron és megbízhatóan fűthessék otthonaikat, jussanak hozzá a vállalkozások működtetéséhez szükséges energiahordozókhoz” – fogalmazott Kaderják Péter.

Hivatásszerű többletvállalások

A céges szintű megtakarítást is elősegíti az energetikai hivatal

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energiahatékonysági tevékenysége túlmutat a hatósági feladatok ellátásán, és további vállalásokkal igyekszik azt elősegíteni – áll a hivatal lapunkhoz eljuttatott közleményében. Az európai uniós irányelvnek való megfelelés érdekében megvalósítási javaslatokkal, jogszabály­tervezetekkel segítik az illetékes minisztérium munkáját. Másrészt a hivatal felügyeli és támogatja számos szakpolitikai intézkedés megvalósulását a gyakorlatban. Ennek keretében rendszeresen szervez fórumokat, tart képzéseket, biztosítja, hogy meghatározott képesítéssel rendelkező szakemberek végezhessenek energia­hatékonysággal kapcsolatos feladatokat. A MEKH hatósági feladata még az energetikai auditorok és auditáló szervezetek, szakreferensek és szakreferens szervezetek névjegyzékeinek vezetése. Az auditorok és szakreferensek számára a hivatal rendszeres tájékoztatást nyújt a hatósági és jogalkotási munka aktualitásairól. A szakreferensek közreműködésével 2017-ben csaknem harmincmilliárd, 2018-ban több mint 33 milliárd forint értékű energiamegtakarítást értek el a vállalatok. A hivatal emellett kiemelten fontosnak tartja a fogyasztók tájékoztatását, a tudatos és takarékos energiafelhasználás népszerűsítését. (MOA)

Kapcsolódó írásaink