Gazdaság

Adókönnyítés és likviditási segítség a cégeknek

Azok a munkavállalók, akiknek fizetés nélküli szabadságot kellett kivenni, továbbra is jogosultak egészségügyi ellátásra

Újabb adókönnyítésekről döntött a kormány, ezek kétszázmilliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál és a családoknál – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap a Facebookra feltöltött videójában.

Adókönnyítés és likviditási segítség a cégeknek
Varga Mihály bejelentette, minden cég megtarthatja az adózási besorolását
Fotó: MH/Purger Tamás

A versenyszférával kötött megállapodásnak megfelelően július 1-jétől újabb két százalékponttal, 17,5-ről 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, ez fél év alatt mintegy százhatvanmilliárd forintot hagy a vállalkozásoknál – közölte a miniszter.

A távirati iroda közlése alapján a miniszter rámutatott: mintegy hatszázezer cégnek és szervezetnek elég szeptember 30-ig benyújtani a beszámolóját, valamint bevallani, illetve befizetni a társasági adót és a helyi iparűzési adót. A határidő elhalasztása adókönnyítést és likviditási segítséget is jelent. Hozzátette, hogy a beszámoló határidejének változása nem érinti a tőzsdei cégeket, a bankokat, a biztosítókat és a befektetési vállalkozásokat.

A munkavállalókat segíti, hogy továbbra is jogosultak egészségügyi ellátásra azok, akiknek most fizetés nélküli szabadságot kellett kivenniük. Helyettük május 1-jétől a munkáltatónak kell megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami havi 7710 forint – mondta Varga Mihály. Kiemelte azt is, hogy minden cég megtarthatja azt az adózói besorolást, amelyet tavaly év végén megszerzett, tehát az adózás szempontjából megbízható cégek a megbízható besorolásban maradnak, továbbra is élhetnek az ezzel járó kedvezményekkel. További kedvezmény, hogy a vállalkozások kérhetik bármelyik adó mérséklését abban az esetben, ha a járványhelyzet miatt kerültek nehéz helyzetbe. Ennek mértéke vállalkozásonként elérheti az ötmillió forintot.

A kisvállalkozásokat hozza majd jobb helyzetbe, hogy 2021-től egy százalékponttal, tizenkettőről tizenegy százalékra csökken a kisvállalati adó (kiva) kulcsa. Az adócsökkentés mintegy tízmilliárd forintot hagy jövőre több mint ötvenezer vállalkozásnál – jelezte a pénzügyminiszter.

Kapcsolódó írásaink

Támogatás munkahelyek megőrzésére

ĀA programban lehet pályázni fizetéskiegészítésre a cégkapun keresztül, és a magyar állam átvállalja a kieső jövedelmének egy részét a rövidített foglalkoztatás esetében