Gazdaság

A magyar munkaerő visszaáramlása az építőiparban ellensúlyozhatja a vírus okozta következményeket

KSH-jelentés

Éves alapon 2,5 százalékkal nőtt 2020 februárjában az építőipar termelése, ami azért is figyelemreméltó teljesítmény, mert a szektor mindezt egy magas bázis mellett érte el – értékelte Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal 2020. februári építőipari adatait.

A magyar munkaerő visszaáramlása az építőiparban ellensúlyozhatja a vírus okozta következményeket
Az építőipart kevésbé érintik a márciustól életbe lépett korlátozások
Fotó: MH/Katona László

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított index alapján 2020 februárjában az előző havihoz képest 6,1 százalékos emelkedés történt. Februárban 1,6 százalékkal nőtt az épületek, 4,2 százalékkal az egyéb építmények száma éves alapon. Bár a februári adatok kedvezőek, a már elkezdett vállalati és állami beruházások, a kormány lakáspiacot támogató intézkedései is segítik az építőipart, a koronavírus-járvány a következő hónapokban ezzel együtt is az ágazat teljesítményének lassulását okozhatja. A veszélyhelyzet hatásai csak a márciusi adatokban lesznek láthatók első körben – tudatta Boros Anita. Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint a márciustól életbe lépő korlátozások az építőipart alapvetően kevésbé érintik más iparágakhoz képest, így ebben a szektorban nem szükségszerűen fogunk kiugróan csökkenő számokat látni, az viszont már most látható negatív fejlemény, hogy sok ukrán vendégmunkás hazatért a korlátozások előtt, ami érezhető hatással lehet a hazai építőiparra. Ezt ellensúlyozhatja, hogy Nyugat-Euró­pából viszont a magyar munkaerő visszaáramlása történik az építőipari szakemberek körében is, és a hazai építőiparban való elhelyezkedés kézenfekvő nekik – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom