Gazdaság

Az MNB az osztalékfizetések felfüggesztését kéri a biztosítóktól

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vezetői körlevélben jelezte a magyarországi biztosítóknak: a koronavírus okozta jelenlegi gazdasági helyzetben elvárja, hogy függesszék fel a saját döntésükből fakadó (azaz nem kötelezettségalapú) osztalékfizetésüket és részvényvisszavásárlási kifizetéseiket is - tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében a jegybank.

Az MNB az osztalékfizetések felfüggesztését kéri a biztosítóktól
Ha egy biztosító mégis osztalékfizetés, részvény-visszavásárlás, vagy nagy összegű változó javadalmazás kifizetése mellett dönt, ennek részletesen kifejtett indokolását meg kell küldenie az MNB részére
Fotó: MH

Az MNB emlékeztet: elvárás, hogy a biztosítók vizsgálják felül jelenlegi javadalmazási politikájukat, hogy azok illeszkedjenek a körültekintő tőketervezés elvéhez, s összhangban álljanak a jelenlegi gazdasági helyzettel. Ennek során konzervatívan határozzák meg a javadalmazási politikájukban rögzített javadalmazás változó részét, és amennyiben lehetséges, halasszák el annak kifizetését.

A jegybank kiemeli: a javadalmazási politikák és az azok tartalmát meghatározó uniós és magyar felügyeleti jogszabályok, ajánlások alapvető célja, hogy a biztosítók által fizetett javadalmazás a vezetők és munkavállalók hosszú távú teljesítményén alapuljon. Így például ne alapuljon kizárólag a rövidtávú profitszemléleten és semmilyen körülmények között se ösztönözzön a túlzott kockázatvállalásra.

Ha egy biztosító mégis osztalékfizetés, részvény-visszavásárlás, vagy nagy összegű változó javadalmazás kifizetése mellett dönt, ennek részletesen kifejtett indokolását meg kell küldenie az MNB részére. A jegybank április 30-ig várja elektronikus levélben a biztosítók tájékoztatását a megtett intézkedésekről.

A jegybank emlékeztet: az Európai Biztosítás- Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2020. április 2-án hasonló elvárásokat fogalmazott meg - az MNB honlapján is közzétett - közleményében az uniós (viszont)biztosítók számára. Az EIOPA szerint ezek a jelenlegi korlátozások akkor vizsgálhatók majd felül, ha a koronavírus-járvány pénzügyi és gazdasági hatásai egyértelművé válnak.

Az MNB a Pénzügyi Stabilitási Tanácsa által március 19-én elfogadott átfogó intézkedéscsomagja keretében a magyarországi hitelintézeti piac szereplőit szintén felszólította arra, hogy idén szeptemberig ne történjen osztalékjóváhagyás- vagy kifizetés.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom