Gazdaság

Maszkokat adományoz az „öltönyök papja”

Novoszádi Zoltán: Az igény robbanásszerűen jelentkezett prémiummaszkjainkra, úgy éreztem, az a helyes, ha minden eladott tíz darab után egyet felajánlok jótékonysági célra

Szabóságunk minőségi alapanyagok használatával próbál segítséget nyújtani a koronavírus elleni küzdelemben – nyilatkozta lapunknak Novoszádi Zoltán, a Novossadi&Co. tulajdonosa, aki öt hete indított kampányt és adományozást rászorulóknak.

Maszkokat adományoz  az „öltönyök papja”
Novoszádi Zoltán hazai tervező mozgalmat indított az adományozással
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Az öltönyök és ingek után tudatosan kezdett el maszkokat tervezni?

– A körülmények hozták így. Alapanyagaink egy része Észak-Olaszországból érkezik, elkezdtek akadozni a szállítások.  Azon a héten, egészen pontosan negyvennyolc órán belül visszamondták az összes folyamatban lévő cégesegyenruha-megrendelést, az ezt követő hetvenkét órában pedig az összes magánmegrendelést.

– Pánik helyett cselekedett?

– Ültem a fotelben, felnéztem a polcra, és láttam, ott a több ezer euró értékű luxusminőségű anyag, amelyből erre a szezonra varrtam volna ingeket. Ezeknek a szezonnal együtt lőttek, viszont ott voltak a gyönyörű anyagok. Az életemben átéltem már egy-két csodálatos változást, amit az Isten irántam tanúsított gondviselésének tartok. Az ő vezetését kértem ebben az egyre sötétedő időszakban ismét.

– Pár nap leforgása alatt mozgalom lett a kezdeményezéséből.

– Úgy alakult, hogy szabóságunk a tőlünk megszokott odafigyeléssel, minőségi alapanyagok használatával próbál segítséget nyújtani most a koronavírus elleni küzdelemben. A termékeket úgy áraztuk be, hogy fennmaradásunkat biztosítsa, s elérhető legyen. Az igény robbanásszerűen jelentkezett prémiummaszkjainkra. Úgy éreztem, helyes, ha minden eladott tíz darab után egyet felajánlok jótékonysági célra, és a példámat mások is követni kezdték.

– Mekkora az igény az adománymaszkokra?

– Meghaladta a várakozásaimat. Azóta már rengetegen készítenek maszkokat, s sajnos csalók is megjelentek. Lényeg, hogy időben tudtam reagálni, kínálatot adni és segíteni. Továbbítottunk adományt egyéni kérelmezőknek, és több tucat terméket szállítottunk olyan intézményeknek, melyek gondoskodtak a terjesztéséről. A helyzet tehát adott volt, belesodródtam és cselekedtem.

– Hogyan csatlakoztak mások?

– Ahogyan nőtt az ismertség, úgy az adományok iránt is folyamatosan nőtt az igény. Már nem tudtam többet adni. Ekkor kezdtek csatlakozni hozzám a vásárlóim. Cégek, magánszemélyek, bárki, aki tehette, maszkokat adományozott a rászorulóknak rajtam keresztül. Megvásárolták az oldalamon, kifizették, megjelölték a rendelést, hogy adomány.
A felajánlásokat összesítjük és továbbítjuk azok számára, akik igényüket az oldalon vagy egyéb közösségi médián keresztül jelzik számunkra. Aki most ad, az tényleg magán is segít. Ugyanakkor kényes téma az effajta tevékenység, mindig lesznek, akik úgy gondolják, hogy aki adakozni akar, az csendben tegye.

– Mégis úgy érezte, felelősséggel tartozik másokért, és ki kell állnia?

– Az üzlet és az erkölcs kapcsán nagyon vékony a jég ezen a területen. Azért léptem a nyilvánosság elé, mert most különösen fontos, hogy vigyázzunk egymásra. A versenyképesség és a fenntarthatóság nem egymásnak ellentmondó fogalmak, az etikus gazdaságnak célja a társadalmi környezettel való összhang. Az üzleti életben is nyíltan hívő embernek vallom magam, az ügyfeleim egy része úgy emleget, hogy az „öltönyök papja”.  Felsőfokú tanulmányaimat teológus–lelkipásztor szakirányon folytatom, a szakdolgozatomat pedig pasztorálpszichológiából írom, de nem vagyok klasszikus lelkészalkat. Szakdolgozatomban a Biblia öltözetleírásait elemzem néhány példán keresztül. A leírásokban figyelemreméltó összefüggéseket lehet találni azzal kapcsolatban, hogy az öltözetváltás milyen rejtett értékeket szabadít fel, és hogyan hat a személyiségfejlődésre. Úgy éreztem, ha muszáj maszkot viselni, nem árthat, ha szép.

– Mit üzen a kampányával?

– Fontosnak tartom betartani a szabályokat, egymást erősíteni, nem gyengíteni. A kormány ehhez megadta az irányokat, az önkéntes karantént is rengetegen maguktól választották. A feleségem olyan katás vállalkozó, aki beleesik a kedvezményezettek körébe, és mivel a jövedelme egyik napról a másikra nullára csökkent, a gyors gazdasági intézkedések könnyítik a mi háztartásunk terheit is. A szomszédok bevásárolnak az idősebbeknek, odafigyelünk, fertőtlenítünk, felajánljuk a segítségünket a velünk egy közösségben élőknek.

Kapcsolódó írásaink

Folyamatos a védőeszközök behozatala

ĀSzijjártó Péter: A Kína és Magyarország közötti légihíd megállás nélkül üzemelt húsvét idején is - Továbbá 500 ezer maszk érkezik kedden Üzbegisztánból +VIDEÓ