Gazdaság

Továbbra is van elég élelmiszer

Az agráripar nagy mértékben hazai alapanyagokat használ fel termelése során, így nemlesz akadálya a folyamatos pék-, hús- és tejáruellátásnak az országban

Gyakrabban fertőtlenítik a péküzemeket a megszokottnál, a szájmaszkok használata kötelezővé vált, de a munka nem áll le. Az agráripar többnyire hazai alapanyagokkal dolgozik, így nagyobb fennakadás nincs a folyamatos termelésben.

Továbbra is van elég élelmiszer
A hőkezelés minden esetben megöli a vírust
Fotó: MH/Katona László

Szerencsére a koronavírus nem terjed élelmiszerrel, a hőkezelés pedig minden esetben megöli a vírusokat – közölte a Magyar Hírlap megkeresésére a Magyar Pékszövetség. Ismertették, a sütőiparra szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok vonatkoznak, így mindössze ezek fokozásáról beszélhetünk. Csökkentették a pékségek a kontaktpontokat. Ahol több műszakos munkarend van, ott a különböző műszakban dolgozók nem találkoznak egymással, az irodai és az üzemi dolgozók nem érintkeznek egymással, előbbiek többségében otthoni munkavégzéses rendszerben dolgoznak, ahol ez megoldható. A szövetség felhívta lapunk figyelmét, hogy fokozottan, gyakrabban takarítják, fertőtlenítik az üzemek területét, a használt eszközöket, gépeket. A munkatársak rendszeresen használnak kézfertőtlenítőt. Az üzem területére idegenek még védőruházatban sem léphetnek. Az alapanyagok átvételekor, raktározásakor szájmaszkot, kesztyűt használnak elővigyázatosságból – tették hozzá. A szövetség lapunkkal azt is közölte, hogy az ellátás folyamatos, a pékségek dolga nehezebb, mert bár jelentős részben hazai alapanyagokból dolgoznak, vannak főként speciális termékek, amit külföldről szereznek be, a beszállítók pedig jelezték, hogy kénytelenek árat emelni, például az euróárfolyam megugrása miatt. Kiszámíthatatlan a szállítás, nem tervezhető előre, hogy egyes országok milyen korlátozó intézkedéseket vezetnek be, ami nehezíti vagy lehetetlenné teszi a beszállítást. A bizonytalanság, kiszámíthatatlanság miatt az importalapanyagokat beszállító partnerek áremeléseket kezdeményeztek.

Ugyanakkor a hazai alapanyag-ellátás zavartalan, így a folyamatos termelés nincs veszélyeztetve – tudatták. A szövetség említette, a sütőipari vállalkozások mindent megtesznek annak érdekében, hogy a termelés folytonosságát fenntartsák. Az elmúlt hetek felvásárlási időszakában a pékségek esetében is megugrott a kereslet, ennek kielégítése fokozott munkát igényelt, de helyt tudtak állni a vállalkozások, és ki tudták elégíteni az igényeket. Azóta pedig megnyugodtak az emberek, visszaesett a kereslet is. A közintézmények leállása, iskolák, óvodák bezárása szintén a termelés visszaesését eredményezte – fogalmazta meg a pékszövetség. Azt is említették, hogy jelenleg a kereskedelem oldaláról nagyobb igény mutatkozik a hosszabb szavatosságú és csomagolt termékek iránt. A szaküzletekben a kezdeti felvásárlási láz az alapvető termékek, kenyér, kifli, zsömle iránti keresletet növelte meg, a péksütemények nem voltak annyira kelendők. A jövőre nézve, ha a vásárlói igények tartósan változnak, a pékségek a termékpaletta átmeneti egyszerűsítésével reagálnak – fűzték hozzá.

A Magyar Hírlap elérte Éder Tamást, a Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatok és PR-igazgatóját, aki azt közölte, a pápai székhelyű agráripari társaság által előállított termékek egy része iránt az elmúlt hetek során jelentősen megnövekedett keresletet tapasztaltak. Különösen az UHT-tejek, a sajtok, egyes szárazáruk, így a téliszalámik, valamint az elmúlt héten a friss húsok forgalma volt lényegesen magasabb az ilyenkor megszokottnál. Az igazgató arról tájékoztatta lapunkat, hogy szigorú eljárásrendet vezettek be, ami részben arra irányul, hogy a betegség lehetőségének legelső gyanúja esetén az érintett kollégákat orvos megvizsgálja, ha szükséges, otthon tartsa, részben pedig arra, hogy az egészségesen dolgozni járó kollégákat igyekezzenek megóvni a fertőzéstől a munkavégzésük alatti időszakban. Ezért a dolgozókat szállító buszokon ritkították a létszámot, és kollégáik a pihenőterületeken és az ebédlőben is kisebb létszámú csoportokban vannak beosztva. Éder Tamás hangsúlyozta, a Bonafarm-csoport élelmiszer-feldolgozással foglalkozó vállalatai alapvetően hazai alapanyagból (sertés, baromfi, nyers tej) dolgoznak. Ugyanakkor bizonyos fűszereket, csomagolóanyagokat, segédanyagokat importálniuk kell. Noha az elmúlt két hétben a külföldi szállítmányok megérkezésének tervezhetőségével voltak problémáik, egyelőre a gyártás biztosított. Abban reménykednek, hogy a helyzet a nemzetközi árufuvarozás területén normalizálódik, és a gyártáshoz szükséges anyagok a továbbiakban is időben megérkeznek. Az igazgató szerint az elmúlt hetek jelentősen megugró vásárlásait követően visszatér minden a „normálisnak tekinthető” kerékvágásba.

Kapcsolódó írásaink