Gazdaság

Stagnált az ipari ingatlanok iránti kereslet

Az első negyedévben két irodaépülettel bővült a budapesti modern bériroda-állomány, a bérleti díjak sem ugrottak meg

A teljes budapesti modern irodaállomány csaknem négymillió négyzetmétert tesz ki. Az év első három hónapjában az irodapiaci adatok még nem mutatták a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági változásokat.

Stagnált az ipari ingatlanok iránti kereslet
Az irodákat tekintve nem esett vissza az ágazat
Fotó: MH/Purger Tamás

Az első negyedévben az ipari ingatlanok iránti bruttó kereslet Budapesten és környékén 79 660 négyzetmétert tett ki, ami stagnálást jelez az előző év azonos időszakához képest – közölte a Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) a távirati irodával. A közlemény szerint az év első három hónapjában az irodapiaci adatok még nem mutatták a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági változásokat. A piaci kereslet nagyrészt megfelelt az elmúlt öt év első negyedéves volumeneinek, és az elérhető területek kínálati bérleti díjai alapján lényeges bérletidíj-korrekciót sem tapasztaltak.

A kereslet 36 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki, ezt követték az új szerződések 31 százalékos, valamint az előbérletek 14 szá­zalékos és a bővülések 13 százalékos részaránnyal. Az ürese­dési ráta 6,2 százalékra nőtt, ami 0,6 százalékpontos negyedéves emelkedésnek felel meg. Ennek a csekély mértékben emelkedett üresedésnek a hátterében jellemzően a tervezett költözések és a lejáró bérleti szerződések álltak. Az első negyedévben két irodaépülettel bővült a budapesti modern bériroda-állomány, miután átadták a BudaPart Gate és a Budapest One épületeket, előbbi területe 18 160, utóbbié 27 400 négyzetméter. A teljes budapesti modern irodaállomány 3 740 990 négyzetmétert tesz ki, ezen belül 3,1 millió négyzetméter A és B kategóriás, modern, spekulatív irodaterület, valamint több mint 609 ezer négyzetméter saját tulajdonú iroda található.

A vizsgált időszakban a BIEF 118 irodahasználati szerződést regisztrált, amelyek átlagos mérete 675 négyzetméter volt, három megállapodás vonatkozott ötezer négyzetméternél nagyobb területre. A legnagyobb ügylet egy 7450 négyzetméteres előbérleti megállapodás volt, amelyet a Váci Greens E-ben kötöttek. A legnagyobb bérlethosszabbítást 6300 négyzetméterre írták alá a Park Atrium épületében, és a legnagyobb új szerződést a frissen átadott Budapest One-ban zárták le, 4730 négyzetméterre.

Kapcsolódó írásaink