Gazdaság

Nem kérdés Kína visszazuhanása

Hétindító. Óvatos becslés szerint is hat százalékkel eshetett vissza az ázsiai ország bruttóhazai összterméke, pesszimistább forgatókönyvek szerint ennek kétszerese sem kizárt

Érkeznek az első olyan adatok, amelyek már mutatják a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesést. Ezek közül Kína első negyedéves GDP-je a legfontosabb, mivel mutathatja az európai recesszió arányát.

Nem kérdés Kína visszazuhanása
A járvány kiindulóországán láthatjuk leginkább, mekkorák a károk
Fotó: AFP/Imaginechina/Shenlanhai

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés februári, második becslését. A hivatal első becslése szerint februárban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munka- és szökőnaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 1,7 százalékkal emelkedett. A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője emlékeztetett, az elmúlt héten Varga Mihály pénzügyminiszter két-háromszázalékos visszaeséssel számolt, míg a jegybank ugyanekkora arányú növekedéssel az év egészére. Az elemző emlékeztetett, a gazdaságmentő csomag nem minden részletét ismerjük, a harmadik lépését pedig még nem jelentették be – a növekedés-visszaesés szempontjából pedig pont a részletekben rejlik a lényeg. Szerdán az Egyesült Államokban közzéteszik a márciusi kiskereskedelmi forgalom eredményeit, ez az első olyan adatok egyike, ami már mutatja a visszaesést – hívta fel a figyelmet Virovácz Péter. Óvatos becslések szerint is hat-nyolcszázalékos visszaesés lehet az előző hónaphoz képest, azonban az élelmiszer-felvásárlás ellenére sem zárható ki, hogy akár húszszázalékos is lehet a zuhanás mértéke. Ugyanígy az iparban is visszaesés várható, a februári egy százalékpontos növekedés után négyszázalékos csökkenés jöhet. Az euróövezetben is visszaesést mutathat majd az ipari termelés – a februári év/év adatokat csütörtökön teszik közzé. Az előző év azonos időszakához képest mínusz két százalékkal számolnak az elemzők – Virovácz Péter itt emlékeztetett, a hazai adatok az év második havában kedvezőek voltak, és Németország is felülmúlta az elemzői várakozásokat februárban. Az elemző hozzátette, az előbb felsoroltaknál egyaránt a március lesz a meghatározó. Az eurózóna harmadik havi végleges inflációs mutatója 0,7 százalék lehet, a részletes számokat pénteken közlik. A harmadik havi inflációt már befolyásolta a tartósélelmiszer-felvásárlás, Virovácz Péter itt megjegyezte, Franciaország is már recesszióval számol.

A hét legmeghatározóbb adata szintén pénteken lát napvilágot: Kína első negyedéves GDP-je éves összevetésben. Amíg a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához mérve hat százalékkal nőtt az ázsiai ország bruttó hazai összterméke, addig most óvatosabb becslések szerint is ugyanennyivel csökkenhet – nem zárható ki a tizenhárom százalékos zuhanás sem. Virovácz Péter rámutatott, a járvány kiindulóországán láthatjuk igazán, mekkorák a károk, hogyan szenvedte meg az ellátási lánc a vírus negatív gazdasági hatásait. Az ING-nél egyébként az előbbiekhez képest rosszabb mutatót sem tartanak kizárnak. Mindez pedig azért fontos igazán, mert innen lehet következtetni Európa és azon belül akár hazánk mutatóira.

Kapcsolódó írásaink