Gazdaság

Brüsszel alulmúlta önmagát vírusügyben

Schanda Tamás: A járvánnyal együtt járó gazdasági krízis kezelése is olyan kudarcos lehet, mint a korábbi válságintézkedések az EU-ban

Az európai polgárok egészségét és életét tették kockára a dilettáns uniós bürokraták — mondta lapunknak a koronavírusra adott brüsszeli válaszok kapcsán Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

Brüsszel alulmúlta önmagát vírusügyben
„A bürokraták az európai polgárok egészségét és életét tették kockára”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Korábban is tudtuk, hogy az Euró­pai Unió nem lesz túlzottan a segítségünkre, hasznunkra egy esetleges krízishelyzetben, de amit a teljes szervezet a koronavírus-járvánnyal összefüggésben produkált, az még a mi számításainkat is jelentősen alulmúlja” – mondta lapunknak Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, a KDNP alelnöke. Ismert, a napokban lemondott posztjáról Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács elnöke, mondván, csalódott a vírusra adott európai válasz miatt.

„Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ másfél hónapon keresztül a szöges ellentétét állította annak, ami a valóság. Míg arról írogatták a jelentéseiket, hogy nem terjed emberről emberre a vírus, és hogy kontinensünk nincs kitéve komolyabb járványveszélynek, jószerivel már minden más egészségügyi-tudományos központban tudták, óriási bajjal fogunk mi is szembesülni” – idézte fel Schanda. Mint mondta, a tíz évvel ezelőtti világgazdasági válság idején, illetve arra való reagálásként adott rossz válaszok még „csak” az egzisztenciánkat és versenyképességünket ásták alá. Amikor a migrációs válság beköszöntött, már terrorfenyegetettséget és az identitásunk veszélyeztetését jelentették a rosszabbnál rosszabb döntések. „Most még tovább süllyedtek: az euró­pai polgárok egészségét és életét tették kockára a dilettáns uniós bürokraták” – jelentette ki. Sajnos már annak az első jeleit is láthatjuk, hogy a pusztító járvánnyal együtt járó gazdasági krízis kezelése is ugyanannyira kudarcos lesz, mint a korábbi válságintézkedések az EU-ban.

„Az első csodafegyvernek bemutatott csúzlijukat már láthattuk: a tagállamoknak felajánlott pluszpénz, amely valójában nem létezik, mindössze egy adminisztratív lépés. Nesze semmi, fogd meg jól” – idézte fel a politikus a korábban beharangozott, Magyarország tekintetében 2000 milliárd forintosnak mondott keretet. „Az ilyen felajánlásoktól, lehetőségektől csak azok a megélhetési politikusok alélnak el, akik soha nem gondolták még végig, mit kell tenni egy ország, egy nemzet – vagy egy város és lakói – boldogulása érdekében. Ők jutalomfalatokért, buksisimogatásért dolgoznak, nem a magyar emberekért” – fejtette ki, majd hozzátette, ugyanezek a politikusok szeretik azt a képzetet is kelteni, hogy Brüsszel valamiféle adományként juttatja a tagállamoknak a kohéziós forrásokat.

„Az uniós csatlakozásunkkal megnyitottuk a régebbi tagállamok előtt a piacainkat, mi is fizetünk be a közös kasszába, ráadásul a 2004-től kezdődően csatlakozott tagállamokban, azaz elsősorban a térségünk országaiban, a mag-Euró­pa cégei hatalmas haszonra tesznek szert az uniós társfinanszírozású beruházások kivitelezésénél. Ezek az összegek szépen visszavándorolnak például Berlinbe vagy Párizsba” – mondta az alelnök, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy most egy újabb lépéssel próbálja még nehezebbé tenni a járvány utáni gazdasági talpraállást Brüsszel. „Többletterheket és plusz adminisztratív feladatokat rónának a közúti fuvarozókra. Ők ugye azok a vállalkozók és munkatársaik, akik ebben a rendkívül nehéz helyzetben is mindent megtesznek azért, hogy minden áru elérhető legyen, ne kelljen lényegében semmiről sem lemondaniuk az embereknek. Persze küzdünk a nemzetgazdaságunk és a vállalkozóink érdekeiért, és reméljük, sikerrel járunk” – szögezte le.

Ursula von der Leyen nemrégiben megjelent nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta, valószínűleg hatalmas tévedésben vannak az uniós vezetők. „Nyilatkozatban elnök asszony elmondja, a kezdeti hibákra ma is fájó számára visszagondolni. Pár mondattal arrébb már azt fejtegeti, hogy az azóta szerte Európában látható szolidaritás az unió lényege. Közép-Európából ez kicsit másként látszik – fogalmazott. — Az a szolidaritás, amelyről beszél, az a nemzetállamok polgárainak egymás iránt tanúsított szolidaritása. Így működik egy nép, ha bajban van” – fejtette ki. Az pedig, hogy lengyel orvosok mentek Olaszországba segíteni, arra példa, hogy a tagállamok jól tudnak reagálni egy ilyen súlyos helyzetben.

„Azt tapasztaljuk, amelyik tagállam kiáll a szinte már szélsőségesen liberális kórusból, azt elkezdik zsarolni és fenyegetni. Egyre jobban látszik, hogy Európa különböző nemzeteinek polgárai sem szeretnének egy alkalmatlan és távoli bürokratahalmaz alattvalóivá válni” – húzta alá.

Röviden

Az Európai Bizottság engedélyezte a gazdaságvédelmi akciótervben meghirdetett új beruházástámogatási rendszer elindítását, amelynek keretében legfeljebb 800 ezer euróval támogathatják vállalatok magyarországi beruházásait – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán. (ZD)

Háromszázezer forintos bírságot kell fizetnie a Lehel téri piacon csirkéjét aranyáron kínáló hentesnek, a bírságot Budapest Főváros Kormányhivatala szabta ki. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fertőtlenítőszerekkel kapcsolatos laborvizsgálata nyomán a rendőrség egy fővárosi hamisító bandát leplezett le – közölte a tárca. (HG)

Csökkennek a munkáltatói terhek a díszkertészeteknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinkaelőállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél, valamint a vadgazdálkodási szolgáltatóknál a gazdasági akciótervben. A legkisebb mezőgazdasági termelőknek is nagy segítséget jelenthet az agrár Széchenyi-folyószámlahitel ingyenessé tétele és keretének megduplázása – közölte tegnap Nagy István agrárminiszter hivatalos Facebook-oldalán, megköszönve az élelmiszerellátók áldozatos munkáját. (HG)

Oroszország és Szaúd-Arábia megállapodott, hogy egyformán 23 százalékkal, napi 8,5 millió hordóra csökkenti a kőolaj-kitermelést, az OPEC+ országok megállapodását végül váratlanul Mexikó hiúsította meg – közölte pénteken a TASZSZ orosz hírügynökség. (MOA)

Megjelent a Pallas Athéné kiadó gondozásában C. Otto Scharmer Az U-vezetéselméletről röviden című könyve, amelynek fókuszában az emberi tudatosság fejlesztése áll – közölte a kiadó. Az U a fejlődésgörbét jelenti, a betű egyik szára egy jelképes aláereszkedést jelöl, ahol elkezdődik valami, és közben folyamatosan befogadja, feldolgozza a külvilágból érkező ingereket, míg a másik szár a felívelésé. A kiad­vány röviden és közérthető módon mutatja be a korábban már tudományos részletességgel publikált U-vezetéselmélet kulcskoncepcióit és alkalmazási lehetőségeit. (MOA)

Gépjárműbalesetek esetén a résztvevők közötti távolság tartására is alkalmas e-kárbejelentő használatát javasolja a Magyar Biztosítók Szövetsége – közölte tegnap a szövetség. (MOA)

Kapcsolódó írásaink