Gazdaság

A font után a délkelet-ázsiai devizák is bedőltek

George Soros machinációi akár húsz százalékkal is gyengítették a spekuláns érdekei útjában álló országok devizáit

A kilencvenes években George Soros az angol font után devizamanipulációs ügyleteivel délkelet-ázsiai országok valutáit is kis híján bedöntötte. A széria, úgy látszik, nem ért véget, ilyen spekulációk állnak most a forint gyengélkedése mögött.

A font után a délkelet-ázsiai devizák is bedőltek
George Soros tőzsdespekuláns
Fotó: HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

Miután Soros az angol fontot 1992 őszén spekulációval kiütötte az európai valutarendszerből, és egymilliárd dollárt nyert az ügyleten, hasonlóan alakult a szerepe a délkelet-ázsiai gazdasági krízisben. Akkor is a helyi pénzek gyengülésére játszva shortolt és nyert. Az ügylet szintén a Quantum Fund befektetési alapkezelő nevéhez fűződött.

Azt követően, hogy Mianmar 1997 júniusában csatlakozott a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségéhez, amelynek Malajzia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr és Thaiföld volt a tagja, és ezt Soros ellenezte, a helyi tőzsdéken júliusban meredeken zuhanni kezdett a valuták árfolyama a dollárhoz képest.

A kormányok erőteljes beavatkozásra szánták el magukat: az egyes jegybankok összesen tízmilliárd dollárért vásároltak bahtot, ringgitet, rúpiát és pesót, de hiába. Néhány hét leforgása alatt a fenti valuták 5-20 százalékot veszítettek az értékükből. A legerőteljesebb nyomásnak kitett thaiföldi baht árfolyamát a bangkoki kormány többszöri fogadkozása ellenére kénytelen volt felszabadítani.

A lebegtetés nyomán a dollár–baht-kurzus 24,45-ről pár nap alatt 28-ra ugrott. Miután az ország devizatartalékai kimerültek, lemondott a jegybank kormányzója és a pénzügyminiszter, és Bangkok kénytelen volt pénzügyi beavatkozásra nyugati segítséget kérni.

Mahathir bin Mohamad malajziai miniszterelnök a Fortune magazinnak elmondta: biztos abban, hogy azonosította a valutatámadást, amely 15 százalékkal csökkentette a ringgit értékét. George Soros, az amerikai fedezeti alap kezelője több milliárd dollárt törölt el a gazdaságukból.

„Negyven éven át dolgoztunk, hogy országainkat a jelenlegi szintre emeljük, és akkor egyszer csak idejön valaki pár milliárd dollárral, és két hét alatt szinte mindent tönkretesz” – adta hírül a Magyar Narancs a miniszterelnököt idézve. 

Kapcsolódó írásaink