Gazdaság

Visszaesett a csokifigurák forgalma

Gyors intézkedések szükségesek az ágazatban

Február elején még kedvező volt az édességforgalom, mára viszont visszaesett a kereslet a járvány miatt. A sós termékek forgalma azonban megnövekedett.

Visszaesett a csokifigurák forgalma
Idén az árak nem változtak jelentősen a tavalyiakhoz képest
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Több mint tíz százalékkal csökkenhet a húsvéti üreges csokoládéfigurák forgalma, amely tavaly ötmilliárd forintot tett ki – mondta tegnap Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (MÉSZ) elnöke online sajtótájékoztatón, a távirati iroda beszámolója szerint. Az elnök ismertette, idén az árak jelentősen nem változtak tavalyhoz képest, ugyanakkor egy hete akcióznak a kereskedők, mivel jelentős mennyiségek ragadtak benn az üzletekben. A koronavírus-járvány miatt visszaesett a szezonális termékek kiskereskedelmi értékesítése, ugyanakkor a rágcsálnivalók, a kekszek, a müzlik és egyéb funk­-cio­nális élelmiszerek esetében jelentős fogyasztásnövekedés tapasztalható. Emiatt a teljes édességpiacot tekintve az elnök idén a csökkenés helyett kiegyenlítődést vár. Rámutatott, a húsvéti termékeket február elején szállították le, akkor az előrejelzések még kedvezőek voltak.

A koronavírus-járvány miatt berobbant pánikvásárlás az elmúlt hetekben valamelyest csillapodott, az utóbbi napokban feltehetőleg a közelgő ünnep miatt növekedés volt jellemző. Kitért arra is, a gyártás jövőjét meghatározhatja, hogy a különböző alapanyagok, csomagolóanyagok más-más országokból érkeznek, ezért nagy kérdés, hogy az elsősorban érintett olasz és spanyol cégek mikor kezdenek újra termelni, és milyen átadási idővel lehet számolni. A MÉSZ elnöke üdvözölte az Orbán-tervet, és szerinte az a legfontosabb, hogy az intézkedések a gyakorlatban is mielőbb megvalósuljanak, ehhez pedig szükséges a vállalatok együttműködése a döntéshozókkal.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom