Gazdaság

Kiadó üzletek tucatjai jelenhetnek meg az ingatlanpiacon

A helyiségek bérleti díja csaknem felével esett vissza, de a moratórium itt is érvényesül, a bérlők a díj egy részét fizetik ki, vagy csak a rezsit térítik meg

Nagy számban jelenhetnek meg az ingatlanpiacon kiadó üzlethelyiségek főleg olyan városi, fővárosi környezetben, ahol több hasonló szolgáltató működött, de a koronavírus-járvány miatt ellehetetlenültek – mondta lapunknak Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

Egyelőre nem tömeges jelenség az üzlethelyiségek lakóingatlanná alakítása, de már több olyan ügyfélről is tudunk, aki ezen gondolkodik – válaszolta lapunk megkeresésére Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa. Kifejtette, ez nem véletlen: a kialakult helyzetben országszerte az tapasztalható, hogy szinte nullára csökkent az üzlethelyiségek iránti érdeklődés, míg a lakóingatlanokra vannak érdeklődők.

A tulajdonosoknak azt kell mérlegelniük, hogy milyen távon szeretnék lakóingatlanként hasznosítani a tulajdonukat, hiszen néhány hónapos távlatban nem biztos, hogy megtérül a befektetésük. A szakember elmondta azt is, hogy a kiadó üzlethelyiségek száma még nem nőtt meg, mivel a legtöbb szerződés egy-három hónapos felmondási idővel köttetett. Azonban arra számít, hogy egy-két hónapon belül nagyobb számban jelennek meg, legfőképpen fővárosban és a városok sűrűn lakott részein. A belvárosi, társasházas körzetekben nagyobb a visszaesés, a külvárosi, családi házas környékeken kisebb.

Ennek oka az lehet, hogy a sűrűn lakott részeken több, egymáshoz hasonló szolgáltató működött, amelyek a jelen helyzetben ellehetetlenültek, emellett az ügyfelek is körültekintőbbek, szívesebben látogatják a kevésbé forgalmas helyeket – fűzte hozzá.

A díjakra vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta, átlagosan elmondható, hogy a GDN Ingatlanhálózat rendszerében megtalálható üzleti célú ingatlanok bérleti díja 35-50 százalékkal csökkent, és így is alig köttetnek üzletek a tulajdonosok és a bérlők között. A már megkötött szerződéseknél akadnak, amelyeket felmondanak, de jellemző a megegyezés is a tulajdonosok és a bérlők között. A szakember válasza alapján egyfajta moratórium itt is megjelenik: egyes esetekben az üzlethelyiséget bérlők három-négy hónapig a díj felét fizetik csak meg, esetenként viszont teljesen elengedik számukra a díjakat, és csak a rezsit kell fizetniük. Jelenleg a GDN-nél arra számítanak, hogy 2020 szeptember-októberig a mostanihoz hasonló marad az üzlethelyiségek piaca.

Gadanecz Zoltán rámutatott, jelen helyzetben a kollégáik szinte csak raktárhelyiségek és tárolásra alkalmas ingatlanok kapcsán kapnak érdeklődő telefonhívásokat. A szolgáltatók, irodák és a kereskedők többsége is egyik napról a másikra eltűnt a látókörükből. Összeszerelő üzem és manufaktúra számára használható ingatlan iránt nem tapasztaltak kiemelkedő érdeklődést.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom