Gazdaság

Az angol fonttal kezdődtek Soros devizaspekulációi

Összehangolt támadássorozat kényszerítette térdre a jegybankot, milliárdokban mérhető károkat okozva a brit gazdaságnak, és a machinációknak ez még csak az eleje volt

Spekulánsoknak is van szerepük egy-egy deviza látványos gyengülésében, egy-egy válság elmélyítésében. Soros György első ilyen hírhedt akciója 1992-ben a brit font bedöntése volt.

Az angol fonttal kezdődtek Soros devizaspekulációi
Soros György az angol font védhetetlenségére alapozott, illetve arra, hogy a jegybank nem tudja fenntartani az árfolyamot, ezért kénytelen lesz a brit nemzeti valutát leértékelni
Fotó: AFP/Fabrice Coffrin

Az Európai Unió elődeként 1979-ben megalakult az európai árfolyam-mechanizmus, az ERM, amely lényege, hogy a tagállamok valutáinak árfolyamait egymáshoz rögzítik, előkészítve az euró bevezetését. Mivel Németország gazdasága volt a legerősebb, minden ország a német márkához viszonyítva határozta meg valutáját. Anglia 1990-ben csatlakozott ehhez, amikor is a fontot némi mozgástérrel 2,95 márkában állapították meg.

Az inflációs nehézségekkel, lassuló gazdasággal küzdő ország fize­tőeszköze felértékelve került be a rendszerbe, úgy, hogy az infláció háromszorosa volt a németországinak. A spekulánsok felismerték, hogy ha Anglia nem tudja fenntartani az árfolyamot, akkor kénytelenek lesznek a fontot leértékelni. Ismert és dokumentált tény, hogy a legnagyobb spekuláns­akciót Soros György, illetve az általa vezetett Quantum Fund hajtotta végre. Sorosék látták, hogy a font védhetetlen, ezért a fontban felvett kölcsönöket márkára váltották, illetve a határidős devizapiacokon is fontot váltották át márkára. A 24.hu 2010-es, valamint az Origo.hu tavalyi összeállítása által is felidézett stratégia az volt, hogy ha Anglia nem tudja fenntartani az árfolyamot, akkor kénytelenek lesznek a brit nemzeti valutát leértékelni. Ezért álltak át a fonteladásra és a márkavételre, így az esetleges leértékelés pillanatában, ha a spekulánsok által felvett hitel fontban van meghatározva, de már márkában rendelkeznek vele, az nagy hasznot hoz nekik.

Soros már az ERM-csatlakozás után azonnal elkezdte piacra dobni a fontot. Mivel a rendszer résztvevőinek meg volt határozva egy alsó árfolyamlimit, a spekulánsok már ekkor tudták, hogy a font leértékelődése esetén nem tehet mást az angol bank, mint hogy intervencióval fenntartsa az árfolyamot. A zuhanást nem tudták megállítani, ezért emeltek az alapkamaton, ami Sorosnak kedvezett. Anglia két számjegyűre emelte az alapkamatot, hogy odacsalja a pénzügyi befektetőket. A font védelme azonban több milliárd fontjába került volna a kormánynak, amit nem tudtak megengedni. Az emlékezetes „fekete szerda” reggelére Soros tízmilliárd fontot adott el. Ezzel a font tizenöt százalékot esett a német márkához és huszonöt százalékot a dollárhoz képest. Ez pedig arra kényszerítette az angol jegybankot, hogy hagyja el az ERM-et. A spekuláció mai értéken több mint harmincmilliárd euróba került a brit adófizetőknek, Soros pedig óvatosabb becslés szerint is közel egymilliárd dollárt keresett a spekulációval.

A Quantum Group of Funds, egy több országban jelen lévő alapkezelő. A spekuláns 2011-ben bejelentette, hogy az alapot családi befektetési csoporttá alakítják és az összes külső pénzt visszajuttatják a befektetőknek, az alap most Soros családi pénzét kezeli, valamint együttműködik lakossági befektetőkkel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom