Gazdaság

Sokkal kevesebbet vonatozunk

A koronavírus-járvány miatt körülbelül 80 százalékkal csökkent a vonaton utazók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest - mondta Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kedd reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Sokkal kevesebbet vonatozunk
Körülbelül 80 százalékkal csökkent a vonaton utazók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest
Fotó: mavcsoport.hu

A nemzetközi forgalomban még ennél is nagyobb a visszaesés: az utasok 97-98 százaléka hiányzik. Ez azt jelenti, hogy szinte csak Ausztria és Németország felé van naponta pár vonat - tette hozzá a vezérigazgató.

A hazai adatokra kitérve közölte, a távolsági járatokon az átlagosnál is nagyobb most a visszaesés, ami eléri a 90 százalékot.

Hozzátette, a MÁV utasainak a felét a Budapest környéki elővárosi forgalom adja, és itt előfordulnak még most is olyan járatok, amelyeknek a kihasználtsága eléri a 40-50 százalékot.

A járatok március 30-a óta tanszüneti menetrend szerint közlekednek, s körülbelül 150-nel kevesebb vonat jár; a válság előtt mintegy 3300 személyvonat közlekedett az országban naponta, most pedig mintegy 3150 - ismertette Homolya Róbert.

„A vasút közlekedik és a vasúti szolgáltatás - járványügyi helyzet ide vagy oda - zavartalan” - fogalmazott a MÁV elnök-vezérigazgatója.

Kapcsolódó írásaink

Csak nagy türelemmel kerülhetjük el a sokkot

ĀLegtöbbünk idősebbek elbeszéléséből vagy a történelemórákról tudja, hogy voltak idők, amikor nagy próbatételeken kellett az emberi közösségeknek átesniük. A mi próbánk most jött el, bizonyuljunk méltónak, mint az elődeink!