Gazdaság

„A fegyelmezett költségvetési politika alapozza meg a gazdaságvédelmi intézkedéseket”

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint az elmúlt években alkalmazott fegyelmezett költségvetési politika alapozza meg az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket, ennek köszönhető, hogy azok döntő többsége központi átcsoportosításokkal megoldható - írta az ÁSZ hétfői állásfoglalásában.

„A fegyelmezett költségvetési politika alapozza meg a gazdaságvédelmi intézkedéseket”
ÁSZ: A fegyelmezett költségvetési politika alapozza meg a gazdaságvédelmi intézkedéseket
Fotó: MH

Az Állami Számvevőszék megállapítja: a Magyarország 2020. évi központi költségvetésébe beépített tartalékok pénzügyileg lehetővé tették, hogy a koronavírus-járvány kezelésének első ütemében szükséges intézkedéseket a kormányzat megvalósítsa, másrészt ahhoz is megfelelő alapot adnak, hogy a második ütemben tervezett intézkedések finanszírozása mellett se lépje át a költségvetési hiány a GDP 3 százalékát. A bejelentett intézkedések döntő többsége központi átcsoportosításokkal megoldható. 

A számvevőszék ezért hasznosnak tartja, hogy a kormány - élve a veszélyhelyzeti törvényi felhatalmazással - a halasztható feladatok költségvetési előirányzatait jelentős mértékben csökkentette a járvány utáni talpra álláshoz szükséges pénzügyi keretek megteremtése érdekében. A gazdaság működésének minél gyorsabb és szélesebb körű helyreállítása a költségvetésből gazdálkodó, illetve onnan támogatott szervezeteknek is érdekük, mivel ennek révén teremtődnek meg azok a költségvetési bevételek, amelyek fenntartásukhoz, további zavartalan működésükhöz szükségesek - mutat rá a számvevőszék. 

Az ÁSZ úgy látja, hogy a jelenlegi és a közeljövőben várható helyzetben elsődlegesen olyan intézkedésekre van szükség, amelyek a járvány okozta társadalmi és gazdasági nehézségeket úgy enyhítik, hogy egyúttal kedvezőbb helyzetet teremtenek a járvány utáni gazdasági fellendülés megindításához. Ezért az ÁSZ prioritásnak tartja a munkahelyek megőrzését, mivel ez teszi lehetővé, hogy a járvány hatásainak enyhülését követően a termelés és a szolgáltatások azonnal megindulhassanak. A bérköltségek egy részének átvállalása és a kedvezményes vállalati hitelek biztosítása a szervezet szerint egyaránt ezt a célt szolgálja. 

Az ÁSZ célszerűnek látná, hogy a bértámogatás folyósítása járjon együtt az érintett dolgozók képzésével, ami hozzájárulhat a munkáltatók versenyképességének fokozásához, kiemelten a digitalizáció térnyerésének előmozdításához. Az állam által fenntartott képző intézmények a számvevőszék szerint erre a kihívásra korszerű, távoktatási formában biztosított, minősített képzési programokkal tudnak hatékonyan válaszolni.

A járvány által legsúlyosabban érintett területek kiemelt támogatását a társadalmi szolidaritás mellett az is diktálja, hogy a normális gazdasági működés csak akkor áll helyre, ha az e területen működő vállalkozások is életképesek maradnak. Mindazonáltal szembe kell nézni azzal, hogy a járvány súlya alatt számos munkahely megszűnik, ezért indokolt volt az is, hogy a kormányzat már most egy jelentős összeget különített el olyan beruházások támogatására, amelyek új, korszerű munkahelyeket hoznak majd létre, és egyúttal növelik a gazdálkodás hatékonyságát - írja állásfoglalásában az ÁSZ.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom