Gazdaság

Márciusban már csökkent az infláció hazánkban

Hétindító. Emelkedik a munkanélküliség az Amerikai Egyesült Államokban

A gazdaságélénkítő csomagot várja leginkább a piac, a héten nemzetközi szinten is több fontos makroadat jelenik meg.

Márciusban már csökkent az infláció hazánkban
Németh Dávid: Csökkenő ipari termelés
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ezen a héten több fontos makrogazdasági adat is megjelenik, köztük a márciusi infláció, a februári ipari termelés és a februári külkereskedelmi forgalom előzetes adatai, a piac azonban leginkább a keddi gazdaságélénkítő csomag bejelentését, ezzel együtt az idei és a jövő évi költségvetési törvény módosítását várja. Mint azt Németh Dávid, a K & H Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak elmondta, ebben minden bizonnyal lesz szó a makropályáról, a hiányról, adóváltozásokról, programokról és különböző támogatásokról is. A márciusi költségvetési hiányról egyébként szerdán ad ki a Pénzügyminiszté­rium gyorstájékoztatót. Az ipari termelés februári első becslését kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mint azt Németh Dávid közölte, ebből már valamilyen szinten képet kaphatunk a koronavírus–járvány áthúzódó hatásairól, hiszen Kínában akkor már jelentősen visszaesett a gazdaság. A januári ipari növekedés 2,7 százalékos volt, ennél kisebb lehet a februári. Ugyancsak kedden közli a KSH a kereskedelmi szálláshelyek februári forgalmát. ­A márciusi inflációs adatban már tételesen benne lesz a koronavírus hatása, hiszen itt már csökkentek az üzemanyagárak, és emelkedtek az élelmiszerárak. Februárban 4,4 százalék volt az infláció év/év alapon, ez márciusban 3,6 százalékra csökkenhet. Szerdán jelenik meg a februári külkereskedelmi termékforgalomról az előzetes beszámoló.

Nemzetközi szinten leginkább az amerikai munkanélküliségi adat tarthat érdeklődésre számot, ugyanis csütörtökön közlik az újabb értéket a munkanélküli kérelmekről. A múlt hét előtti héten 3,3 millió ember folyamodott munkanélküli-segélyért az Amerikai Egyesült Államokban, ez a szám a múlt héten elérhette az ötmilliót. Ezzel tíz százalék fölé emelkedhet a munkanélküliség. Pénteken jönnek ki márciusi inflációs adatok, egy nappal korábban pedig fogyasztói bizalmi index. Németországból hétfőn a februári megrendelésállományról, szerdán az ipari termelésről kaphatunk képet. Svájcban szerdán márciusi munkanélküliségi adatok jönnek ki, ami azért érdekes, mert először látható Európában a koronavírus hatása. Az európai uniós pénzügyminiszterek kedden tartanak találkozót. Kínában pénteken jelennek meg márciusi inflációs adatok, és várhatóan szerdán tovább lazítja a kormány a vuhani karantént.

Kapcsolódó írásaink

Változatlan maradhat a magyar alapkamat

ĀHétindító. Az Európai Központi Bank elnökének beszámolójára annak ellenére figyelnek a piacok, hogy a pénzintézet 750 milliárd eurós likviditásösztönző programot jelentett be